Białko to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. Niestety, wiele osób ma problemy z dostarczaniem odpowiedniej ilości białka w codziennej diecie. To szczególnie ważna kwestia w przypadku osób regularnie trenujących i uprawiających sport.
Białko – niezbędny składnik diety
Jak już wspomniano wcześniej, białko stanowi bardzo istotny składnik diety. Przyjmuje się, że odpowiednia ilość biała w codziennej diecie to ok. 2 gramy na każdy kilogram masy ciała. Wartość ta może być jednak wyższa, zwłaszcza w przypadku osób, które intensywnie ćwiczą i chcą szybko zbudować beztłuszczową tkankę mięśniową. Osobom tym może być bardzo trudno uzupełnić właściwy poziom białka jedynie produktami spożywczymi zawierającymi ten składnik. Dużo białka zawierają przede wszystkim produkty mleczne, nabiał czy mięso. Nawet spożywanie dużych ilości tego rodzaju pokarmów nie zawsze wystarcza do pokrycia niezbędnego poziomu zapotrzebowania na ten składnik.
Zalety odżywek białkowych
W takich sytuacjach polecanym rozwiązaniem są dobrej jakości odżywki białkowe. Stanowią one niedrogi i znakomity sposób na uzupełnienie niedoborów białka nie tylko u sportowców. Są przeznaczone zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet. Mogą być stosowane w przypadku różnych celów treningowych. Cechują się bardzo dobrą przyswajalnością, przez co mogą być wykorzystywane nawet przez osoby, które nie prowadzą na co dzień zbyt aktywnego trybu życia. Odżywki białkowe można spożywać na różne sposoby, w tym np. dodając je do wypieków.
Rodzaje odżywek białkowych
Wyróżnia się kilka rodzajów odżywek białkowych, różniących się między sobą m.in. wartością biologiczną, źródłem pochodzenia, smakiem oraz czasem wchłaniania.
Do najpopularniejszych typów preparatów białkowych należą:
- WPH – to hydrolizat białek serwatki, który jest otrzymywany dzięki hydrolizie WPI oraz WPC. Ten rodzaj preparatu białkowego cechuje się znakomitą, niemal natychmiastową wchłanialnością. Może składać się nawet w 100% z białka;
- WPI – to izolat białek serwatki, który jest uzyskiwany na drodze ultrafiltracji. To bardzo bogaty w białko preparat, zawierający nawet 95% tego składnika. Znakomicie nadaje się dla osób, które nie tolerują laktozy, ponieważ ilość tego składnika w preparacie jest niemal bliska zeru;
- WPC – to koncentrat białek serwatki, który jest uzyskiwany na drodze mikrofiltracji. Wyróżnia się bardzo dobrą ceną. W składzie tego suplementu znajduje się zazwyczaj do 85% białka.
Wybór konkretnego rodzaju suplementu zależy od wielu czynników, w tym przede wszystkim typu oraz intensywności treningów. Decydując się na konkretny rodzaj preparatu, należy też wziąć pod uwagę efekty, które chcemy osiągnąć, jak również oczekiwaną wchłanialność produktu.
Napisz komentarz
Komentarze