Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 20 maja 2024 07:25
Reklama
Reklama

Czym jest sok jabłkowy tłoczony na zimno?

Sok jabłkowy tłoczony na zimno to napój o niezwykłych walorach smakowych i zdrowotnych. Jest to technika produkcji soku, która pozwala zachować jak najwięcej wartości odżywczych i naturalnego smaku jabłek. Ale czym dokładnie jest ten proces tłoczenia na zimno i dlaczego jest tak ceniony przez wielu miłośników zdrowej żywności?

Sok tłoczony z jabłek – jak powstaje?

Tłoczenie na zimno jest procesem zaprojektowanym w taki sposób, aby zminimalizować wpływ ciepła na składniki odżywcze soku jabłkowego. Polega ono na wolnym wytłaczaniu soku z owoców za pomocą specjalnej prasy. Owoce są najpierw dokładnie selekcjonowane, myte, a następnie delikatnie miażdżone. Co ważne, najwyższą jakość ma sok jabłkowy tłoczony z jabłek, które zostały zerwane z drzewa. Tzw. jabłka spadowe, czyli te, które spadły na ziemię, mają inny smak, co przekłada się następnie na aromat soku. Warto wiedzieć, że dobre tłocznie dysponują własnymi uprawami owoców, dzięki czemu sok jabłkowy najczęściej jest ekologiczny, a jego zakup wspiera lokalnych rolników.

Dlaczego warto pić sok z tłoczonych jabłek?

Jedną z głównych zalet tłoczenia na zimno jest fakt, że sok zachowuje większość witamin, minerałów i enzymów zawartych w owocach. Gorący proces tłoczenia może prowadzić do utraty tych cennych składników, zwłaszcza witaminy C, która jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Dzięki tłoczeniu na zimno sok jabłkowy pozostaje bogaty w witaminy, takie jak witamina C, witaminy z grupy B, witamina E oraz minerały, w tym potas i żelazo.

Czym jest sok jabłkowy NFC?

Być może spotkałeś się z określeniem „NFC”, które czasem pojawia się na kartonie lub etykiecie. Jest to skrót od angielskiego not from concentrate, co w przypadku np. soku jabłkowego oznacza, że nie został on wyprodukowany z koncentratu, ale z całych owoców. Dla wyjaśnienia dodajmy, że soki z koncentratu są rozcieńczane dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sok jabłkowy NFC zazwyczaj poddawany jest delikatnej filtracji czy pasteryzacji, która jednak nie pozbawia go cennych wartości odżywczych.

Sok tłoczony z jabłek siłą rzeczy jest sokiem NFC, czyli takim, który nie powstał z koncentratu. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jaki proces obróbki stosuje producent konkretnego soku jabłkowego i czy jest to tłoczenie na zimno czy na ciepło. Pamiętajmy, że dzięki temu pierwszemu rozwiązaniu produkt zachowuje to, co najcenniejsze w owocach.

Jak często pić soki z tłoczonych jabłek?

Soki z tłoczonych jabłek możemy pić codziennie. Nie należy jednak zapominać, że wszystkie owoce zawierają dużo cukrów prostych. To ważne np. ze względu na dietę cukrzyków, czy osób przebywających na specjalistycznej diecie.

Zalecana dzienna ilość spożywanych płynów powinna dochodzić do dwóch litrów. Najlepiej, jeśli większość z tego stanowi woda, jednak możemy uzupełnić płynną dietę o dobry sok jabłkowy. Duża ilość spożywanych płynów zapewnia prawidłowe nawodnienie i umożl


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Ajdejano 15.08.2023 15:56
Opowiadacie ludziom różne informacje, które ludzie znają. Dlaczego nie napiszecie, że sok jabłkowy jest najlepszym dodatkiem do wódeczki żubrówki - co ?. Ja, oczywiście, za tą wódeczką nie przepadam, ale jeżeli czasem muszę się tą wódeczko nachlać, to tylko z sokiem jabłkowym.

Reklama
Polecane
Ekstraklasa piłkarska - Widzew - Lech 1:1Lechia zwycięska na wyjeździeZmarł ks. prałat Edward WieczorekLewica ogłosiła program do PE: prawa pracownicze, Karta Praw Kobiet, Europejski Fundusz MieszkaniowySondaż: 64,3 proc. badanych za budową umocnień na granicy z Rosją i Białorusią, 16,5 proc. przeciwOgórek trzecim wiceprzewodniczącymTragiczny pożar na ulicy KołłątajaZapraszamy na spotkanie z RzecznikiemHejt, cyberprzemoc i mowa nienawiściSynoptyk IMGW: niedziela przyniesie więcej opadów i burzW niedzielę w Kościele katolickim przypada uroczystość Zesłania Ducha Świętego„Inny punkt widzenia – Wiosenne przebudzenie”
Reklama
Reklama
Reklama
Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem Skarpetki nieuciskające DEOMED Cotton Silver to komfortowe skarpetki zdrowotne wykonane z naturalnej przędzy bawełnianej z dodatkiem jonów srebra. Skarpety ze srebrem Deomed Cotton Silver mogą dzięki temu służyć jako naturalne wsparcie w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń stóp i nóg!DEOMED Cotton Silver to skarpety bezuciskowe, które posiadają duży udział naturalnych włókien bawełnianych najwyższej jakości. Są dzięki temu bardzo miękkie, przyjemne w dotyku i przewiewne.Skarpetki nieuciskające posiadają także dodatek specjalnych włókien PROLEN®Siltex z jonami srebra. Dzięki temu skarpetki Cotton Silver posiadają właściwości antybakteryjne oraz antygrzybicze. Skarpetki ze srebrem redukują nieprzyjemne zapachy – można korzystać z nich komfortowo przez cały dzień.Ze względu na specjalną konstrukcję oraz dodatek elastycznych włókien są to również skarpetki bezuciskowe i bezszwowe. Dobrze przylegają do nóg, ale nie powodują nadmiernego nacisku oraz otarć. Dzięki temu te skarpety nieuciskające rekomendowane są dla osób chorych na cukrzycę, jako profilaktyka stopy cukrzycowej. Nie zaburzają przepływu krwi, dlatego też zapewniają pełen komfort przy problemach z krążeniem w nogach oraz przy opuchnięciu stóp i nóg.Skarpetki DEOMED Cotton Silver są dostępne w wielu kolorach oraz rozmiarach do wyboru.Dzięki swoim właściwościom bawełniane skarpetki DEOMED Cotton Silver z dodatkiem jonów srebra to doskonały wybór dla wielu osób, dla których liczy się zdrowie i maksymalny komfort na co dzień.Z pełną ofertą możecie zapoznać się odwiedzając nasz punkt zaopatrzenia medycznegoTomaszów Mazowiecki ul. Słowackiego 4Oferujemy atrakcyjne rabaty dla stałych klientów Honorujemy Tomaszowską Kartę Seniora 
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama