Zaczyna się sezon ślubno – weselny. Dzisiejsze wesela to nie tylko biesiadowanie przy półmiskach z butelką alkoholu na stole. Ludzie coraz częściej poszukują czegoś nowego. Zmienia się też w jakimś stopniu kultura picia alkoholu w naszym kraju. Świadczysz usługi jako barman. Obsługujesz różnego rodzaju imprezy, nie tylko wesela.
Zgadzam się z tym że wesela stają się coraz bardziej oryginalne. Wiadomym jest, że każdy chce by to jego ślub i wesele były wyjątkowe, niepowtarzalne i zapadło w pamięci jak najdłużej nie tylko parze młodej ale i gościom. Ja jestem barmanem z odpowiednim certyfikatem , który wynajmuje się na przyjęcia z własnym barem. Na sali weselnej nawet tam gdzie nigdy nie było baru jestem w stanie sprawić, by znalazło się profesjonalne miejsce, w którym powstaną kolorowe drinki o zarówno wytrawnym jak i egzotycznym smaku . W naszym kraju coraz bardziej widać, że ludzie coraz mniej piją wódki w czystej postaci a coraz częściej sięgają właśnie po drinki, które mają bardziej subtelny smak i aromat . Alkohol może być wrogiem człowieka ale przecież nie musi nim być, pod warunkiem oczywiście, że jest spożywany z rozwagą i w odpowiednich ilościach. Warto spróbować drinków sporządzonych przez osobę która potrafi odpowiednio zharmonizować smaki poszczególnych składników. Nie bez różnicy jest co z czym i kiedy się miesza. Barman to osoba która potrafi dobrać smak drinka do upodobań każdego w odpowiedni sposób. Barman to nie tylko osoba która „podaje” alkohol ale także jak powiedział Pan Zdzisław T. Nowicki: „barman widzi więcej niż lekarz i słyszy więcej niż ksiądz w konfesjonale co powoduje, że w obcowaniu z ludźmi musi stosować zasady, jakimi kieruje się lekarz ratujący zdrowie i ksiądz wspomagający duszę”.
Drinki, jakie serwujesz są twojego pomysłu, czy sporządzasz również kompozycje na bazie receptury klienta?
W moim menu znajdzie się drink dla każdego . Słabsze i słodkie dla Pań, nieco mocniejsze o ciekawym smaku dla Panów. Serwuje drinki znane na całym świecie, takie jak pyszna Pina Colada z Malibu i ananasem, Cuba Libre - piracki drink rodem z Kuby, połączenie Rumu z colą i z limonką daje bardzo ciekawą nutę smakową, Mojito, które zdobyło niesamowitą popularność – wspaniałe orzeźwienie, które daje mięta utarta z cukrem trzcinowym i limonką. Wszystko uzupełnia jasny rum z dodatkiem gazowanej wody. Oczywiście nie mogłoby zabraknąć takich drinków jak Sex on the beach, After Sex, Margarita, Tequila Sunrise, BLue Lagoon, Bahama Mama , Krwawa Marry, 007 , Long Island I wiele innych. Oprócz światowych „sław”, serwuję również drinki, które komponuję sam. Często goście proszą aby barman sam zadecydował jakiego drinka podać . Wtedy kieruję się swoją intuicją i doświadczeniem. Staram dowiedzieć się jak najwięcej od danej osoby. Czy drink ma być mocniejszy czy może słabszy, czy ma być słodszy, orzeźwiający, kwaskowy. Te informacje pozwalają mi stworzyć idealną kompozycję smakową.
Często, gdy ogląda się na przykład w telewizji efekty pracy najlepszych barmanów robią one wrażenie małych dzieł sztuki. Widać, że poza smakiem niezwykle istotny jest tez sposób podania.
Na pewno wykonując ten zawód należy mieć w sobie trochę kreatywności i poczucia estetyki. Sposób podania jest niezwykle istotny w przypadku drinków. Wszystko też zależy od ludzi. Są tacy którzy uwielbiają gdy widzą przed sobą ciekawą kompozycję i widać, że są zdumieni jej wykonaniem a również są osoby którym nie zależy na dekoracji, tylko i wyłącznie na wnętrzu odpowiedniego szkła J. Moim zdaniem dekoracja nigdy nie może być przesadzona nie może przytłaczać drinka. Powinna harmonizować się ze smakiem. Jeśli smak drinka jest słodki na bazie soków. Wtedy używamy do dekoracji owoców cytrusowych. Ciekawą dekoracją jest kawałek wcześniej przygotowanej skórki np. z cytryny pomarańcza zwiniętej w serpentynkę. Dużo osób lubi jeśli sam drink jest kolorowy. Np. jak w moim menu drink Emily niebiesko pomarańczowo czerwony . Może nie będę zdradzał wszystkich tajemnic. Resztę umiejętności dekorowania na pewno pokażę już za barem. W podaniu drinka na pewno musimy kierować się estetyką i pomysłowością
Czy na rodzaj serwowanych drinków ma też wpływ pora roku? Pytam dlatego, że obecnie mamy jeden z najcieplejszych miesięcy na przestrzeni minionych kilkudziesięciu lat.
Pora roku ma dość duże znaczenie dla serwowanych drinków. Okres weselny to okres w którym z reguły jest już cieplej obejmuje on wczesną wiosnę do jesieni. Czym dni są cieplejsze, tym drinki mają zdecydowanie większy popyt. Wesele to dzień w którym się bawimy ,tańczymy. Szukamy orzeźwienia i ochłody w zimnych napojach alkoholowych jak i bezalkoholowych. W takich dniach jakie mieliśmy na przestrzeni czerwca i lipca, które przytłaczały wręcz upałami drinki podawałem w niesamowitych ilościach. W niesamowitych ilościach schodził także lód bez którego drink nie miałbym moim zdaniem ani smaku ani charakteru.
Drinki nie zawsze muszą zawierać alkohol, czy proponujesz także wersje bezalkoholowe.
Oczywiście serwuje różnego rodzaju drinki bezalkoholowe. Można powiedzieć do wyboru do koloru. Taki drink może być na przykład niebieski czyli Smerfetka lub zielony – Zielona Żabka czy też czerwony SpiderMan . To tylko kwestia dobrania odpowiednich smaków i dodatków tyle, że bez alkoholu
Jakiś czas temu popularny był film z Tomem Cruisem pt. Coctail. Szczególne wrażenia robiła żonglerka butelkami i innymi barmańskimi akcesoriami.
Flair barmański jest niesamowitą sztuką, w której należy wykazać się sprytem i zręcznością. Ja osobiście na razie dokształcam się w tej dziedzinie. Jedni barmani żonglują butelkami a inni słowem, by zabawić dowcipem i elokwencją swoich klientów ja należę jak na razie do tej drugiej grupy.
Czy jest coś takiego, z czego barman – zawodowiec może powiedzieć, że jest dumny?
Oczywiście barman jest dumny wtedy, gdy jego klient jest zadowolony. Nawet gdy wraca i prosi choćby o tego samego drinka ponieważ bardzo mu smakował. Barman może być też dumny z tego, że potrafi zachować dyskrecje. Wszystko co powie gość jest święte i nie wychodzi poza bar.
Zapoznaj się z także z ofertą Adama Skorzyckiego
Napisz komentarz
Komentarze