Komisja dokonała oceny dań pod względem : smaku, powiązania z regionem, oryginalności oraz estetyki i wrażenia ogólnego. Decyzją jury w składzie: Agnieszka Stoś, Kinga Maciaszczyk- Bednarek, Michał Adam Pająk przyznała nagrody :
W kategorii potrawy mięsne pierwsze miejsce przyznano Stowarzyszeniu Rozwoju Sołectwa Niewiadów, w kategorii desery i ciasta nagrodzono Koło Gospodyń Wiejskich w Dębniaku. Kolejną kategorią były galarety i galantyny, wyróżniono w niej Koło Gospodyń Wiejskich w Skrzynkach. W kategorii potrawy pochodzenia roślinnego pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Stasiolesie, a za najlepsze potrawy warzywne uznano Koło Gospodyń Wiejskich „Stokrotki” w Sangrodzu.
Konkurs zorganizowany został przez Koło Gospodyń Wiejskich w Skrzynkach, Gminę Miasto Ujazd oraz Miejskie Centrum Kultury w Ujeździe. Konkurs zrealizowano w ramach zadania pn. „ Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej”, finansowanego z budżetu Samorządu Województwa Łódzkiego.
Napisz komentarz
Komentarze