Tematem było danie główne: roladka z polędwiczki wieprzowej w wędzonym boczku z sosem cydrowym, glazurowanymi warzywami korzeniowymi i puree z selera.
W pracowni roznosił się słodko kwaśny aromat redukowanego cydru i soku jabłkowego, z których powstawał sos. W piecu konwekcyjnym polędwica nabierała rumieńców wraz z karmelizowanymi warzywami. Całość spinało puree z jabłek i selera gotowanych w mleku. Wykonanie prezentacji talerzowych wymagało koncepcji przestrzennego rozmieszczenia poszczególnych elementów dania.
Z pomocą Pani Marty udało się skomponować fantastyczne zestawienia przy minimalnym garni. Końcowy efekt został bardzo wysoko oceniony przez Panią Martę, a nas danie główne również oczarowało.
Mieszkańców miasta, uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych zapraszamy w dniu 18 marca 2015 roku o godzinie 10:00 do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 im. St. Staszica w Tomaszowie Maz. na spotkanie otwarte pn „Minimalizm na talerzu w wersji „slow food” Zaprezentujemy wykonanie wykwintnych przystawek, a Pani Marta opowie o kulisach Polsatowskiego programu TOP Chef.
Do zobaczenia
Napisz komentarz
Komentarze