Etykiety energetyczne informują o podstawowych parametrach technicznych sprzętów gospodarstwa domowego. Pozwalają w łatwy i szybki sposób porównać właściwości dostępnych na rynku produktów tego samego typu. Pomaga to dokonać konsumentowi najlepszego wyboru. Informacje umieszczone na etykietach pozwalają, jeszcze przed zakupem, na obliczenie np. ile dane urządzenie zużyje prądu czy wody. Etykieta jest identyczna w każdym państwie Unii Europejskiej.
Zużycie energii elektrycznej
Etykieta energetyczna to nalepka lub tabliczka, która powinna znajdować się z przodu lub na górze niektórych artykułów gospodarstwa domowego. Obecnie oznaczenia te mają pralki, lodówki, zmywarki, telewizory, suszarki bębnowe, klimatyzatory, lampy elektryczne i oprawy oświetleniowe. Wkrótce obowiązek ten będzie dotyczył także m.in.: odkurzaczy (od września br.), piekarników (od stycznia 2015 r.) oraz podgrzewaczy wody i ogrzewaczy pomieszczeń (od 26 września 2015 r.). Etykieta zawsze zawiera informacje o klasie efektywności energetycznej danego sprzętu. Parametr ten oznaczony jest literami od G (najmniej wydajne urządzenia) do A (najbardziej wydajne). Jeśli sprzęt elektryczny jest szczególnie oszczędny, producent może zaznaczyć to dodatkowym oznakowaniem w postaci plusów. Najbardziej efektywna energetycznie jest klasa A+++. Dodatkowo, po lewej stronie każdej etykiety znajdziemy skalę klas efektywności energetycznej wykorzystującą paletę barw. Klasy najbardziej efektywne energetycznie wyróżnia kolor zielony. Natomiast odcienie czerwieni informują, że klasa efektywności jest niska, a zużycie energii przez urządzenie będzie wysokie. Warto też zwrócić na ramkę po lewej stronie środkowej części etykiety. Znajduje się tam informacja o średnim rocznym zużyciu energii elektrycznej w kilowatogodzinach.
Sprzęt odpowiedni dla naszych potrzeb
Zużycie energii elektrycznej nie jest jedynym kryterium, które uwzględniamy decydując się na zakup AGD. W zależności od rodzaju sprzętu liczą się inne jego cechy np. w przypadku lodówki pojemność komór chłodzących. W dolnej części każdej etykiety energetycznej znajdziemy informacje o parametrach charakterystycznych dla poszczególnych rodzajów urządzeń.
Kupując lodówkę przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na pojemność użytkową wszystkich komór. Jednak ważna jest też klasa energetyczna, ponieważ chłodziarki zużywają najwięcej energii spośród wszystkich AGD. Gdy kupujemy lodówkę do aneksu kuchennego warto zwrócić uwagę na poziom emitowanego hałasu. Urządzenia uznaje się za ciche, jeżeli wskaźnik ten nie przekracza 38 dB.
Wybierając pralkę warto wiedzieć czym jest pojemność znamionowa czyli waga tkanin bawełnianych (w kilogramach) możliwa do wyprania za jednym razem. Warto też skorzystać z informacji o średnim rocznym zużyciu wody.
Przy zakupie zmywarki do naczyń szczególnie istotna będzie informacja na temat poziomu zużycia wody.Parametr ten odnosi się do 280 standardowych cykli zmywania przy użyciu zimnej wody oraz trybów niskiego zużycia energii. Warto też zwrócić uwagę na pojemność znamionową, czyli liczbę kompletów naczyń, które urządzenie może umyć za jednym razem. Standardowy komplet naczyń obejmuje zestaw naczyń stołowych, naczyń szklanych oraz sztućców dla jednej osoby.
Na etykietach znajdujących się na telewizorach znajdziemy m.in. informację dotyczącą poboru mocy w trybie wyłączenia, a także symbol informujący czy urządzenie posiada dodatkowy przełącznik pozwalający na oszczędzanie energii.
Bezpłatne poradniki
Za pośrednictwem strony internetowej UOKiK można pobrać ponad 60 bezpłatnych wydawnictw, które zawierają aktualne i praktyczne informacje zarówno dla konsumentów jak i przedsiębiorców. Najnowsza publikacja pt. Kto czyta, oszczędza. Etykiety energetyczne - poradnik dla konsumentów, przygotowana została z myślą o konsumentach planujących zakup sprzętu gospodarstwa domowego.
Małgorzata Cieloch
Napisz komentarz
Komentarze