Sok tłoczony z jabłek – jak powstaje?
Tłoczenie na zimno jest procesem zaprojektowanym w taki sposób, aby zminimalizować wpływ ciepła na składniki odżywcze soku jabłkowego. Polega ono na wolnym wytłaczaniu soku z owoców za pomocą specjalnej prasy. Owoce są najpierw dokładnie selekcjonowane, myte, a następnie delikatnie miażdżone. Co ważne, najwyższą jakość ma sok jabłkowy tłoczony z jabłek, które zostały zerwane z drzewa. Tzw. jabłka spadowe, czyli te, które spadły na ziemię, mają inny smak, co przekłada się następnie na aromat soku. Warto wiedzieć, że dobre tłocznie dysponują własnymi uprawami owoców, dzięki czemu sok jabłkowy najczęściej jest ekologiczny, a jego zakup wspiera lokalnych rolników.
Dlaczego warto pić sok z tłoczonych jabłek?
Jedną z głównych zalet tłoczenia na zimno jest fakt, że sok zachowuje większość witamin, minerałów i enzymów zawartych w owocach. Gorący proces tłoczenia może prowadzić do utraty tych cennych składników, zwłaszcza witaminy C, która jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Dzięki tłoczeniu na zimno sok jabłkowy pozostaje bogaty w witaminy, takie jak witamina C, witaminy z grupy B, witamina E oraz minerały, w tym potas i żelazo.
Czym jest sok jabłkowy NFC?
Być może spotkałeś się z określeniem „NFC”, które czasem pojawia się na kartonie lub etykiecie. Jest to skrót od angielskiego not from concentrate, co w przypadku np. soku jabłkowego oznacza, że nie został on wyprodukowany z koncentratu, ale z całych owoców. Dla wyjaśnienia dodajmy, że soki z koncentratu są rozcieńczane dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sok jabłkowy NFC zazwyczaj poddawany jest delikatnej filtracji czy pasteryzacji, która jednak nie pozbawia go cennych wartości odżywczych.
Sok tłoczony z jabłek siłą rzeczy jest sokiem NFC, czyli takim, który nie powstał z koncentratu. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jaki proces obróbki stosuje producent konkretnego soku jabłkowego i czy jest to tłoczenie na zimno czy na ciepło. Pamiętajmy, że dzięki temu pierwszemu rozwiązaniu produkt zachowuje to, co najcenniejsze w owocach.
Jak często pić soki z tłoczonych jabłek?
Soki z tłoczonych jabłek możemy pić codziennie. Nie należy jednak zapominać, że wszystkie owoce zawierają dużo cukrów prostych. To ważne np. ze względu na dietę cukrzyków, czy osób przebywających na specjalistycznej diecie.
Zalecana dzienna ilość spożywanych płynów powinna dochodzić do dwóch litrów. Najlepiej, jeśli większość z tego stanowi woda, jednak możemy uzupełnić płynną dietę o dobry sok jabłkowy. Duża ilość spożywanych płynów zapewnia prawidłowe nawodnienie i umożl
Napisz komentarz
Komentarze