Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 22 stycznia 2025 05:42
Reklama
Reklama

Ze smakiem

Dietetyczka: w święta warto pamiętać o umiarze i zdrowych nawykach

W święta warto pamiętać o umiarze i zdrowych nawykach, jak aktywność fizyczna po posiłkach - powiedziała PAP dietetyczka z Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego Sabina Zajchowska. Według niej prosta zmiana nawyków pomoże delektować się potrawami i jednocześnie zadbać o zdrowie i samopoczucie.

24.12.2024 13:59
Ryby powinny gościć na naszych talerzach nie tylko podczas kolacji wigilijnej

Ryby powinny gościć na naszych talerzach nie tylko podczas kolacji wigilijnej – powiedział PAP specjalista ds. żywienia, dietetyk dr Bartosz Kulczyński. Dodał, że wśród „ryb wigilijnych”, które ze względu na swoje walory zdrowotne powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie są np. śledzie.

23.12.2024 13:11
Eksperci podpowiadają, jak kupić dobre produkty na wigilię

Kapusta kwaszona jest tak samo dobra jak kapusta kiszona, a owoce na susz mogą zawierać konserwanty - mówią eksperci i radzą klientom, by nie kupowali produktów na wigilię w pośpiechu, tylko starannie czytali etykiety.

21.12.2024 12:47
Reklama Sklep Medyczny Tomaszów Maz.
Dietetyczka: warto zachować umiar podczas obfitych, świątecznych posiłków

Świąteczny czas to okazja do rodzinnych spotkań i obfitych posiłków, ale warto zachować umiar – podkreśliła we wtorek dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego mgr Daria Dobkowska-Szefer. Dodała, że proste zmiany nawyków mogą pomóc uniknąć przejadania i lepiej zadbać o zdrowie.

10.12.2024 16:01
Warszawskie lokale zaspokoją Twój głód

Warszawa, dynamicznie rozwijająca się stolica Polski, oferuje szeroką gamę kulinarnych doznań. Miasto słynie z różnorodności restauracji, barów i kawiarni, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Od śniadań po nocne przekąski, stołeczna kuchnia ma wiele do zaoferowania. W artykule przybliżymy, gdzie warto wybrać się na posiłek, uwzględniając różne preferencje kulinarne oraz budżety.

05.10.2024 10:28
Thermomix - Rewolucja w Kuchni

Thermomix to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które zrewolucjonizowało sposób gotowania w wielu domach. Łącząc w sobie funkcje ponad 20 tradycyjnych sprzętów kuchennych, Thermomix stał się nieocenionym pomocnikiem dla osób ceniących czas i wygodę.

03.10.2024 13:51    1
Reklama
Przetworzone jedzenie a zdrowie – to musisz wiedzieć

Wygoda i łatwa dostępność przetworzonego jedzenia sprawia, że to coraz popularniejsza opcja. Sklepowe półki wręcz uginają się od gotowych dań, szybkich przekąsek i wyrobów cukierniczych z długim terminem przydatności. Jednak, czy takie jedzenie jest zdrowe i dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych? Sprawdźmy to.

26.08.2024 13:37    1
Nie masz czasu na gotowanie? Sprawdź dietę pudełkową

Koniec z marnowaniem czasu na gotowanie i planowanie posiłków! Jeśli męczy Cię ciągłe wymyślanie, co zjeść na obiad, to oznacza, że czas poszukać alternatywnego rozwiązania. Może być nim dieta pudełkowa. Sprawdź, dlaczego to rozwiązanie, dzięki któremu wreszcie zyskasz więcej czasu dla siebie i swoich bliskich.

19.08.2024 19:08
Polska ma trzy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

Przewodnik Michelin to dla smakoszy i szefów kuchni swoista „biblia gastronomii”. Polska scena kulinarna zdaje się coraz bardziej umacniać w nim swoją pozycję. Wraz z ogłoszeniem nowej listy restauracji rekomendowanych w „Przewodniku Michelin Polska 2024” mamy kilka powodów do dumy. Bowiem uwzględnia on 77 restauracji, w tym trzy nowe lokale, które po raz pierwszy otrzymały gwiazdkę Michelin. Co więcej, dziewięć nowych restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, a pierwsza restauracja w Polsce doczekała się Zielonej Gwiazdki Michelin.

20.06.2024 17:00
Reklama
Najdziwniejsze pizze świata, oto one!

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, ale czy zastanawiałeś się, jakie dziwne i nietypowe pizze istnieją? Pizza z ananasem to nie wszystko. W tym artykule przyjrzymy się najdziwniejszym pizzom, które możesz znaleźć na różnych kontynentach. Czy wiesz, że pizza może zawierać składniki, o jakich nigdy byś nie pomyślał? Gotowy na kulinarną podróż pełną zaskoczeń? Czytaj dalej!

11.06.2024 12:25
Specjalista: grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowania posiłku

Grillowanie tłustych mięs i kiełbas nie jest zdrową formą przygotowywania jedzenia. Są grupy osób, którym tak przygotowane potrawy zdecydowanie się odradza - powiedziała PAP dr Aleksandra Szymańska, specjalistka chorób wewnętrznych ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach

01.05.2024 11:31
Jaki posiłek przygotować do pracy?

Znalezienie czasu na przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku do pracy może stanowić wyzwanie. Niezależnie jednak od tego, ile obowiązków na nas ciąży, właściwe odżywianie powinno zawsze pozostać priorytetem. Dlatego też chciałbym się z Wami podzielić kilkoma pomysłami na syte kanapki do pracy, które są zarówno łatwe w przygotowaniu, jak i pełne wartości odżywczych, by zapewnić energię na cały dzień.

16.04.2024 16:01
Reklama
Poznaj przepisy na nieoczywiste wielkanocne potrawy na bazie jajek

Istnieją tradycyjne potrawy bez których nie wyobrażamy sobie ucztowania przy wielkanocnym stole. Żurek, mazurek czy kultowa sałatka jarzynowa to kulinarne klasyki, którymi chętnie zajadamy się w czasie rodzinnego celebrowania Wielkanocy. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, wzbogaćmy świąteczne menu o nieco mniej oczywiste dania. Znany brytyjski kucharz Ed Smith w swojej nowej książce dzieli się przepisami na intrygujące potrawy na bazie jajek, które z powodzeniem możemy zaserwować podczas zbliżającej się weekendowej biesiady.

29.03.2024 10:46
Kuchnia japońska - tradycje kraju sushi i ramenu

Jeśli zastanowimy się, którego kraju kuchnia jest najbardziej rozpowszechniona na świecie, to kuchnia japońska z pewnością znajdzie się w czołówce. Uważa się ją przy tym za wyjątkowo zdrową, o czym świadczy, chociażby długowieczność mieszkańców Japonii. Co warto o niej wiedzieć?

02.02.2024 13:49
Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają na długo utrzymać prawidłową masę ciała

Diety niskowęglowodanowe, oparte na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach, takich jak produkty pełnoziarniste, wiążą się z wolniejszym przyrostem masy ciała i pozwalają na dłużej utrzymać pożądaną wagę niż diety niskowęglowodanowe składające się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz rafinowanych węglowodanów.

08.01.2024 09:08
Reklama Sklep Medyczny Tomaszów Maz.
Wytyczne dotyczące oznaczania informacji na temat żywności, opracowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przygotował wytyczne dotyczące oznaczania daty i powiązanych informacji na temat żywności. Dostępna jest już wersja dokumentów w języku polskim.

02.01.2024 08:13
Rośnie popularność naturalnej żywności. Ten czynnik staje się podstawowym wymogiem wobec producentów

– Konsumenci oczekują, że naturalność ma być oczywistością, czymś podstawowym. Jeszcze kilkanaście lat temu to był na rynku pewien wyróżnik, dzisiaj to jest już standardem. Wiele marek przeszło na komunikację produktów pod kątem naturalności składu – zauważa Anna Sambor, dyrektorka marketingu Herbapolu Lublin. Jak wskazuje, popularność naturalnej żywności – wytworzonej w prosty sposób, z podstawowych składników – wynika z coraz większej dbałości konsumentów o zdrowie i środowisko, a wartość tego segmentu będzie nadal rosnąć. Konsumenci często mają jednak problem z definicją naturalnych produktów, na ogół utożsamiając je z żywnością bio i eko.

08.12.2023 17:19
Oregano. Magiczne zioło w kuchni i zdrowiu

Oregano, znane również jako dziki majeranek, to popularna przyprawa używana na całym świecie, zwłaszcza w kuchniach śródziemnomorskich i meksykańskich. Jest to zioło wieloletnie, którego nazwa naukowa to Origanum vulgare. Oregano rośnie zarówno dziko, jak i jest uprawiane jako roślina ogrodowa. Jego liście są bogate w smak i aromat, a także mają właściwości lecznicze.

17.10.2023 12:45
Reklama
Niezdrowe przekąski niweczą korzyści ze zdrowych posiłków

Co czwarta osoba niweczy zalety zdrowych posiłków niezdrowymi przekąskami, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia – informuje „European Journal of Nutrition”.

16.09.2023 22:27
Jak przygotować mięso na burgera?

Chrupiąca bułka, do tego świeże dodatki i soczysty oraz pełny smaku kotlet. Mowa oczywiście o przepysznym burgerze, który uznawany jest za większego i bardziej sycącego kuzyna popularnych i tradycyjnych kanapek. Najlepiej smakuje w restauracjach, gdzie przyrządzają go najlepsi kucharze i to od podstaw, ale możliwe jest także jego przygotowanie w domu. Należy nie tylko starannie dobrać dodatki i świeże warzywa, ale przede wszystkim zadbać o wysokiej jakości mięso. Jak je przygotować?

13.09.2023 12:34
Reklama
Kto zostanie nowym dyrektorem lub dyrektorką w TCZ? Borowski definitywnie odchodziKolejna osoba odchodzi ze szpitala. Już czwarta. Tym razem jest to Konrad Borowski, dyrektor ds. pielęgniarstwa w Tomaszowskim Centrum Zdrowia. Złożył już wypowiedzenie i obecnie przebywa na urlopie. Jak sam twierdzi na chwilę obecną nie widzi możliwości współpracy zarówno z Prezesem szpitala, jak i Starostą Mariuszem Węgrzynowskim. Pojawia się więc wakat na kolejne stanowisko. Kto je zajmie. Od dłuższego czasu mówi się o tym, że Starosta na tę funkcję chce powołać bliską mu politycznie Ewę Kaczmarek zastępca Pielęgniarki Koordynującej Oddz. Chorób Wewnętrznych. Na liście nazwisk pojawia się też córka radnego Szczepana Goski, która zdaniem pracowników TCZ ma zostać umieszczona w roli odchodzącego Borowskiego lub osoby koordynującej tomaszowskie ratownictwo medyczne. Zapewne wkrótce dowiemy się czy pogłoski ze szpitalnych korytarzy się potwierdzą. W ten sposób pełnię odpowiedzialności nad szpitalem przejmuje "ośrodek decyzyjny" w postaci Mariusza Węgrzynowskiego oraz Adrian Witczak, którego w spółce reprezentuje prokurent Glimasiński. Otwarte zostaje pytanie: kto następny: dyrektor - główna księgowa Alina Jodłowska? Z całą pewnością zostaną dyrektorzy, którzy sami nie wiedzą co w spółce robią.
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaAd Libitum da koncert w MCK Za Pilicą
Komentarze
Autor komentarza: Plus + 50Treść komentarza: Krysia - to Ty? Każdy moment w życiu można wykorzystać do radykalnych zmian.Data dodania komentarza: 21.01.2025, 22:25Źródło komentarza: Kto zostanie nowym dyrektorem lub dyrektorką w TCZ? Borowski definitywnie odchodziAutor komentarza: Ktoś ***Treść komentarza: Oby nie była ta wspomniana Pani naczelną. Ona nawet nad oddziałem w którym pracuje sobie nie radzi. Widziałam gdy moja mama tam leżała.Data dodania komentarza: 21.01.2025, 20:52Źródło komentarza: Kto zostanie nowym dyrektorem lub dyrektorką w TCZ? Borowski definitywnie odchodziAutor komentarza: ProQratorTreść komentarza: Jest na urlopie "na poratowanie zdrowia" i nabiera doświadczenie w wojskowych okopach ??? To może zapytać, co na to ZUS???Data dodania komentarza: 21.01.2025, 18:58Źródło komentarza: Kto zostanie nowym dyrektorem lub dyrektorką w TCZ? Borowski definitywnie odchodziAutor komentarza: Oby nie pacjentTreść komentarza: A może ta córka wójta z innego artykułu na tym portaluData dodania komentarza: 21.01.2025, 18:03Źródło komentarza: Kto zostanie nowym dyrektorem lub dyrektorką w TCZ? Borowski definitywnie odchodziAutor komentarza: WidzTreść komentarza: OSP Białobrzegi też brały udział w akcjiData dodania komentarza: 21.01.2025, 18:02Źródło komentarza: Paliło się na WąwaleAutor komentarza: SikawkowyTreść komentarza: Regularne czyszczenie komina jest ważne.. Każdy strażak to wie...Data dodania komentarza: 21.01.2025, 18:02Źródło komentarza: Paliło się na Wąwale
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama