Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 07:28
Z OSTATNIEJ CHWILI:
Reklama
Reklama

Ze smakiem

Warszawskie lokale zaspokoją Twój głód
Warszawskie lokale zaspokoją Twój głód

Warszawa, dynamicznie rozwijająca się stolica Polski, oferuje szeroką gamę kulinarnych doznań. Miasto słynie z różnorodności restauracji, barów i kawiarni, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Od śniadań po nocne przekąski, stołeczna kuchnia ma wiele do zaoferowania. W artykule przybliżymy, gdzie warto wybrać się na posiłek, uwzględniając różne preferencje kulinarne oraz budżety.

05.10.2024 10:28
Thermomix - Rewolucja w Kuchni
Thermomix - Rewolucja w Kuchni

Thermomix to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które zrewolucjonizowało sposób gotowania w wielu domach. Łącząc w sobie funkcje ponad 20 tradycyjnych sprzętów kuchennych, Thermomix stał się nieocenionym pomocnikiem dla osób ceniących czas i wygodę.

03.10.2024 13:51    1
Przetworzone jedzenie a zdrowie – to musisz wiedzieć
Przetworzone jedzenie a zdrowie – to musisz wiedzieć

Wygoda i łatwa dostępność przetworzonego jedzenia sprawia, że to coraz popularniejsza opcja. Sklepowe półki wręcz uginają się od gotowych dań, szybkich przekąsek i wyrobów cukierniczych z długim terminem przydatności. Jednak, czy takie jedzenie jest zdrowe i dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych? Sprawdźmy to.

26.08.2024 13:37    1
Reklama
Nie masz czasu na gotowanie? Sprawdź dietę pudełkową
Nie masz czasu na gotowanie? Sprawdź dietę pudełkową

Koniec z marnowaniem czasu na gotowanie i planowanie posiłków! Jeśli męczy Cię ciągłe wymyślanie, co zjeść na obiad, to oznacza, że czas poszukać alternatywnego rozwiązania. Może być nim dieta pudełkowa. Sprawdź, dlaczego to rozwiązanie, dzięki któremu wreszcie zyskasz więcej czasu dla siebie i swoich bliskich.

19.08.2024 19:08
Polska ma trzy nowe restauracje z gwiazdką Michelin
Polska ma trzy nowe restauracje z gwiazdką Michelin

Przewodnik Michelin to dla smakoszy i szefów kuchni swoista „biblia gastronomii”. Polska scena kulinarna zdaje się coraz bardziej umacniać w nim swoją pozycję. Wraz z ogłoszeniem nowej listy restauracji rekomendowanych w „Przewodniku Michelin Polska 2024” mamy kilka powodów do dumy. Bowiem uwzględnia on 77 restauracji, w tym trzy nowe lokale, które po raz pierwszy otrzymały gwiazdkę Michelin. Co więcej, dziewięć nowych restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, a pierwsza restauracja w Polsce doczekała się Zielonej Gwiazdki Michelin.

20.06.2024 17:00
Najdziwniejsze pizze świata, oto one!
Najdziwniejsze pizze świata, oto one!

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, ale czy zastanawiałeś się, jakie dziwne i nietypowe pizze istnieją? Pizza z ananasem to nie wszystko. W tym artykule przyjrzymy się najdziwniejszym pizzom, które możesz znaleźć na różnych kontynentach. Czy wiesz, że pizza może zawierać składniki, o jakich nigdy byś nie pomyślał? Gotowy na kulinarną podróż pełną zaskoczeń? Czytaj dalej!

11.06.2024 12:25
Reklama Sklep Medyczny Tomaszów Maz.
Specjalista: grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowania posiłku
Specjalista: grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowania posiłku

Grillowanie tłustych mięs i kiełbas nie jest zdrową formą przygotowywania jedzenia. Są grupy osób, którym tak przygotowane potrawy zdecydowanie się odradza - powiedziała PAP dr Aleksandra Szymańska, specjalistka chorób wewnętrznych ze Szpitala Miejskiego nr 4 w Gliwicach

01.05.2024 11:31
Jaki posiłek przygotować do pracy?
Jaki posiłek przygotować do pracy?

Znalezienie czasu na przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku do pracy może stanowić wyzwanie. Niezależnie jednak od tego, ile obowiązków na nas ciąży, właściwe odżywianie powinno zawsze pozostać priorytetem. Dlatego też chciałbym się z Wami podzielić kilkoma pomysłami na syte kanapki do pracy, które są zarówno łatwe w przygotowaniu, jak i pełne wartości odżywczych, by zapewnić energię na cały dzień.

16.04.2024 16:01
Poznaj przepisy na nieoczywiste wielkanocne potrawy na bazie jajek
Poznaj przepisy na nieoczywiste wielkanocne potrawy na bazie jajek

Istnieją tradycyjne potrawy bez których nie wyobrażamy sobie ucztowania przy wielkanocnym stole. Żurek, mazurek czy kultowa sałatka jarzynowa to kulinarne klasyki, którymi chętnie zajadamy się w czasie rodzinnego celebrowania Wielkanocy. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, wzbogaćmy świąteczne menu o nieco mniej oczywiste dania. Znany brytyjski kucharz Ed Smith w swojej nowej książce dzieli się przepisami na intrygujące potrawy na bazie jajek, które z powodzeniem możemy zaserwować podczas zbliżającej się weekendowej biesiady.

29.03.2024 10:46
Reklama
Kuchnia japońska - tradycje kraju sushi i ramenu
Kuchnia japońska - tradycje kraju sushi i ramenu

Jeśli zastanowimy się, którego kraju kuchnia jest najbardziej rozpowszechniona na świecie, to kuchnia japońska z pewnością znajdzie się w czołówce. Uważa się ją przy tym za wyjątkowo zdrową, o czym świadczy, chociażby długowieczność mieszkańców Japonii. Co warto o niej wiedzieć?

02.02.2024 13:49
Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają na długo utrzymać prawidłową masę ciała
Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają na długo utrzymać prawidłową masę ciała

Diety niskowęglowodanowe, oparte na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach, takich jak produkty pełnoziarniste, wiążą się z wolniejszym przyrostem masy ciała i pozwalają na dłużej utrzymać pożądaną wagę niż diety niskowęglowodanowe składające się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz rafinowanych węglowodanów.

08.01.2024 09:08
Wytyczne dotyczące oznaczania informacji na temat żywności, opracowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
Wytyczne dotyczące oznaczania informacji na temat żywności, opracowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przygotował wytyczne dotyczące oznaczania daty i powiązanych informacji na temat żywności. Dostępna jest już wersja dokumentów w języku polskim.

02.01.2024 08:13
Reklama
Rośnie popularność naturalnej żywności. Ten czynnik staje się podstawowym wymogiem wobec producentów
Rośnie popularność naturalnej żywności. Ten czynnik staje się podstawowym wymogiem wobec producentów

– Konsumenci oczekują, że naturalność ma być oczywistością, czymś podstawowym. Jeszcze kilkanaście lat temu to był na rynku pewien wyróżnik, dzisiaj to jest już standardem. Wiele marek przeszło na komunikację produktów pod kątem naturalności składu – zauważa Anna Sambor, dyrektorka marketingu Herbapolu Lublin. Jak wskazuje, popularność naturalnej żywności – wytworzonej w prosty sposób, z podstawowych składników – wynika z coraz większej dbałości konsumentów o zdrowie i środowisko, a wartość tego segmentu będzie nadal rosnąć. Konsumenci często mają jednak problem z definicją naturalnych produktów, na ogół utożsamiając je z żywnością bio i eko.

08.12.2023 17:19
Oregano. Magiczne zioło w kuchni i zdrowiu
Oregano. Magiczne zioło w kuchni i zdrowiu

Oregano, znane również jako dziki majeranek, to popularna przyprawa używana na całym świecie, zwłaszcza w kuchniach śródziemnomorskich i meksykańskich. Jest to zioło wieloletnie, którego nazwa naukowa to Origanum vulgare. Oregano rośnie zarówno dziko, jak i jest uprawiane jako roślina ogrodowa. Jego liście są bogate w smak i aromat, a także mają właściwości lecznicze.

17.10.2023 12:45
Niezdrowe przekąski niweczą korzyści ze zdrowych posiłków
Niezdrowe przekąski niweczą korzyści ze zdrowych posiłków

Co czwarta osoba niweczy zalety zdrowych posiłków niezdrowymi przekąskami, które zwiększają ryzyko udaru mózgu i chorób układu krążenia – informuje „European Journal of Nutrition”.

16.09.2023 22:27
Reklama muzyczny spektakl Metamorfozy
Jak przygotować mięso na burgera?
Jak przygotować mięso na burgera?

Chrupiąca bułka, do tego świeże dodatki i soczysty oraz pełny smaku kotlet. Mowa oczywiście o przepysznym burgerze, który uznawany jest za większego i bardziej sycącego kuzyna popularnych i tradycyjnych kanapek. Najlepiej smakuje w restauracjach, gdzie przyrządzają go najlepsi kucharze i to od podstaw, ale możliwe jest także jego przygotowanie w domu. Należy nie tylko starannie dobrać dodatki i świeże warzywa, ale przede wszystkim zadbać o wysokiej jakości mięso. Jak je przygotować?

13.09.2023 12:34
Czym jest sok jabłkowy tłoczony na zimno?
Czym jest sok jabłkowy tłoczony na zimno?

Sok jabłkowy tłoczony na zimno to napój o niezwykłych walorach smakowych i zdrowotnych. Jest to technika produkcji soku, która pozwala zachować jak najwięcej wartości odżywczych i naturalnego smaku jabłek. Ale czym dokładnie jest ten proces tłoczenia na zimno i dlaczego jest tak ceniony przez wielu miłośników zdrowej żywności?

10.08.2023 17:46    1
Dietetyczka: w upalne dni należy unikać produktów smażonych i fast food-ów
Dietetyczka: w upalne dni należy unikać produktów smażonych i fast food-ów

W upalne dni nie należy jeść produktów smażonych i fast food-ów, a także potraw ostro przyprawionych; jeśli sięgamy po lody, to wybierajmy sorbety – radzi Monika Maćków, dietetyczka z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

19.07.2023 11:59
Reklama
Makaron ze szparagami - prosty przepis na wykwintne danie
Makaron ze szparagami - prosty przepis na wykwintne danie

Szukasz pomysłu na smaczne danie z nutą ekskluzywności i prostym przepisem? Coś, co się spisze wyśmienicie na odświętny niedzielny obiad? Postaw na sezonowość – a sezon na szparagi oficjalnie się zaczął!

09.05.2023 13:03
Naukowcy sprawdzili, jaka dieta sprzyja dłuższemu życiu
Naukowcy sprawdzili, jaka dieta sprzyja dłuższemu życiu

Naukowcy sprawdzili, jak na ryzyko przedwczesnej śmierci wpływają diety niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe. Badanie objęło prawie 400 tys. osób. Wyniki podkreślają znaczenie przestrzegania zdrowej diety niskotłuszczowej z niską zawartością tłuszczów nasyconych.

08.05.2023 13:41
ReklamaSklep Medyczny Tomaszów Maz.
Tysiące płyt specjalnie dla Ciebie"A może byście tak najmilsi wpadli na JAZZ do Tomaszowa"?Przy brydżowym stoliku w UjeździeEdukowali się muzycznieDrużyna eMZKa na przystanku edukacyjnym w Przedszkolu nr 11Najlepsze drukarki 3D do użytku domowego i profesjonalnegoWielkie eksperymentowanie, małych odkrywców
Reklamamuzyczny spektakl Metamorfozy
Reklama
Reklama
Reklama
Komentarze
Autor komentarza: P O TTreść komentarza: Koniec świata, najwiekszy hejter ,podrzgacz w gminie Ujazd oskarża innych w czym jest mistrzem świata;)naprawdę niesamowite;)Data dodania komentarza: 20.11.2024, 20:37Źródło komentarza: A w Ujeździe wojna trwa nieprzerwanieAutor komentarza: JacekTreść komentarza: Ależ jesteś Pan żałosny.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 18:11Źródło komentarza: Hołownia: pierwszego dnia prezydentury zwołałbym RBN i powołał Radę GospodarcząAutor komentarza: AjdejanoTreść komentarza: Wkur.... mnie to, w jaki sposób ten były redaktorzyna i prezenter programów rozrywkowych w tv pcha się do tego, aby koniecznie być Prezydentem Rzeczpospolitej Polskiej. Ten w połowie Białorus!!! Już mamy: wnuczka dziadka z wehrmachtu (ryży donek), w połowie Ukraińca (Bodnar) i jeszcze nam potrzeba Białorusa oraz na szefa Sztabu Generalnego Wojska Polskiego jakiegoś sowieta. Ameryka!!! Kur...., cud świata!!!Data dodania komentarza: 20.11.2024, 17:30Źródło komentarza: Hołownia: pierwszego dnia prezydentury zwołałbym RBN i powołał Radę GospodarcząAutor komentarza: pracownikszpitalaTreść komentarza: Do Pluszaka-Tu nie chodzi o pola i domostwa bo moim zdaniem nikt się z tym problemem nie liczy. Dlatego odnoszę się do tzw EKOLOGII które tak wielu ma na sztandarach. Smardzewice całe na NIE! Na czas robót komunikacyjnie odcięte od świata. Przypomnę regulamin-nie można podejmować działań mających znacząco negatywne oddziaływanie na gatunki i siedliska dla których rezerwaty zostały wyznaczone. Inwestycja potężna- w trakcie budowy dojdzie do dewastacji terenu a w następstwie do szkodliwego oddziaływania na środowisko.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 14:41Źródło komentarza: Będą walczyć z S12 jako StowarzyszenieAutor komentarza: TerazTreść komentarza: taka moda. Wczoraj mówił jedno dzisiaj sobie zaprzecza, albo nie pamięta. Byle kasa się zgadzała. Uśmiechamy się;)Data dodania komentarza: 20.11.2024, 11:52Źródło komentarza: Prof. Hausner: pogłębianie integracji europejskiej ciągle na porządku dziennymAutor komentarza: RodzicTreść komentarza: zgadzam się, że jest to bardzo duży sukces. Efekt ciężkiej pracy zawodników i trenera. To nie podlega dyskusji. Można mieć magików i nie mieć zespołu do grania. Druga sprawa to jasne zasady organizacyjne i finansowe w klubie. Przecież każdy chce wiedzieć na co idą jego pieniądze. W Lechii wtedy tego nie było to co się dziwić rodzicom, że zabrali dzieci gdzie indziej.Data dodania komentarza: 20.11.2024, 11:49Źródło komentarza: Yellow Steel w finale ogólnopolskim turnieju „Z Orlika Na Stadion”
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama