Co to jest burger?
Na początek trochę definicji. Burger to skrót od słowa hamburger i odnosi się do dania składającego się głównie z mielonego mięsa, najczęściej wołowiny, przygotowanego w formie placka, smażonego lub grillowanego, podawanego w bułce, zwykle w towarzystwie różnych dodatków, takich jak sałata, pomidor, cebula, ogórki, ser, musztarda, ketchup, majonez.
Chociaż nazwa hamburger pochodzi od miasta Hamburg w Niemczech, sam burger w swojej współczesnej formie jest uważany za typowo amerykańskie danie. Z czasem burger stał się popularny na całym świecie, a kuchnie różnych krajów wprowadziły do niego własne modyfikacje i warianty. Istnieją także wersje wegetariańskie i wegańskie tego dania.
Jak przygotować mięso na burgera?
Przygotowanie burgera można sobie ułatwić albo też i utrudnić już na etapie kompletowania składników i robienia zakupów. Niezwykle ważna jest jakość mięsa, które będzie wykorzystane do stworzenia dania. Najczęściej używanym mięsem do burgerów jest wołowina. Idealny stosunek tłuszczu do chudego mięsa to około 20:80 chudego mięsa. Tłuszcz odgrywa istotną rolę w mięsie, ponieważ zapewnia smak i soczystość burgerowi. Oczywiście, można również użyć mięsa z indyka, kurczaka, wieprzowiny lub ryby.
Skupiając się jednak na tradycyjnej wersji burgera, wybiera się wołowinę. Podczas jej wyboru należy sprawdzić, czy jest ona miękka i sprężysta. Zbyt twarde mięso sprawi, że danie będzie łykowate Kolejnym krokiem jest zmielenie mięsa i jego uformowanie. Podczas mielenia warto je przepuścić przez grube albo średnie oczka maszynki, co sprawi, że burger będzie miał przyjemną strukturę. Następnie formuje się klopsy o wadze około 180g i grilluje.
A może burger z PasiBusa?
Nie każdy ma jednak czas na to, aby samodzielnie przygotowywać burgera. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty jednej z najlepszych burgerowni w Polsce, a mianowicie PasiBusa. W każdym kwartale pojawiają się nowe burgery oraz inne dania. Jedną z takich nowości jest Buffalo Chicken, o którym więcej można przeczytać na https://pasibus.pl/pl/aktualnosci/buffalo-chicken
Napisz komentarz
Komentarze