- Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje, że oporność mikroorganizmów na leki przyczynia się rocznie do 75 tys. zgonów. Dla Polski liczbę takich przypadków określono na ok. 2 200 rocznie.
- Liczba zgonów z powodu antybiotykooporności na świecie do roku 2050 może wzrosnąć nawet do 10 milionów rocznie.
- W latach 2000–2015 globalne stosowanie antybiotyków wzrosło o 65%.
Antybiotykooporność to odporność bakterii na bakteriobójcze lub bakteriostatyczne działanie antybiotyków, to zdolność bakterii do przeciwstawiania się działaniu antybiotyku.
Antybiotyki są lekami używanymi do przeciwdziałania i leczenia infekcji bakteryjnych. Bakterie potrafią bronić się przed antybiotykami na różne sposoby np. niszczą je, nie wpuszczają do komórki bądź usuwają z wnętrza komórki. Bakterie oporne mogą swobodnie namnażać się w obecności antybiotyku i są w stanie przekazywać zdolność obrony kolejnym pokoleniom oraz innym bakteriom
Przeciwdziałać antybiotykoodporności można poprzez:
• zapobieganie infekcjom przez: mycie rąk, zachowanie dobrej higieny żywności, unikanie bliskiego kontaktu z chorymi oraz stosowanie aktualnych szczepień.
• stosowanie antybiotyków jedynie w sytuacjach, kiedy zostaną przepisane przez lekarza.
• zawsze stosowanie się do zaleceń lekarza.
• niestosowanie niewykorzystanych w poprzednich kuracjach antybiotyków.
• nieudostępnianie antybiotyków innym osobom.
WARTO WIEDZIEĆ
• Decyzja o włączeniu do terapii antybiotyków powinna być podejmowana każdorazowo przez lekarza.
• Zalecane jest wykonanie posiewu materiału od chorego (np. krwi, moczu, wymazu z gardła) w celu określenia jaka bakteria jest odpowiedzialna za zakażenie i jaka jest jej wrażliwość na antybiotyki.
• Na podstawie antybiogramu, można dokonać najwłaściwszego właściwego doboru antybiotyku.
• W przypadku ustalenia zakażenia wirusowego antybiotyk nie jest potrzebny i nie powinien być stosowany.
• Gdy podejmujemy leczenie antybiotykiem bez wyniku badania mikrobiologicznego mamy do czynienia z terapią empiryczną.
GŁÓWNE PRZYCZYNY ANTYBIOTYKOOPORNOŚCI
• Nadmierne lub niepotrzebne stosowanie antybiotyków.
• Nieprzestrzeganie zaleceń lekarza dotyczących dawkowania.
• Przerywanie antybiotykoterapii po ustąpieniu objawów infekcji.
• Nadużywanie antybiotyków podczas produkcji żywności.
• Nieprzestrzeganie zasad higieny.
Napisz komentarz
Komentarze