Otóż w ramach szczególnych dni, takich jak Dzień Chłopaka we wrześniu czy zbliżający się Dzień Kobiet grupa starszaków z „zerówki” wybiera się na krótkie wycieczki. Jesienią, dzięki uprzejmości władz wojskowych, dziewczynki zaprosiły chłopców na wycieczkę do Jednostki Wojskowej w Nowym Glinniku.
Teraz chłopcy nie chcą pozostawać dłużni i zaprosili swoje małe „damy” na warsztaty kulinarne do „Carskiej Wieży” w Spale.
I tak w piątkowe przedpołudnie grupa „zerówkowiczów”, w asyście pań wychowawczyń, p. Elżbiety Jachimowskiej i Urszuli Żak oraz dyrektor przedszkola Ligii Twardowskiej, stanęła na progu kulinarnych wyzwań.
Organizatorzy tego przedsięwzięcia stanęli na wysokości zadania, sprawiając, że „buszowanie” po kuchni dla naszych milusińskich było niesamowitą przygodą, która na pewno na długo pozostanie w ich pamięci.
Młodzi adepci kuchni na moment stali się prawdziwymi Master Chefami, których wdzięków i zaangażowania nie powstydziłby się prawdziwym profesjonalista. Organizatorzy zadbali o to, aby wszystko naprawdę było bardzo poważnie, począwszy od krótkiego szkolenia z bezpieczeństwa i zachowania się w kuchni, skończywszy na wspólnym posiłku, złożonym z tego wszystkiego, co sami przygotowali. Wśród menu gościła oczywiście pizza, którą przedszkolaki, po krótkim przeszkoleniu przygotowali sami, z dodatkami według własnych wyobrażeń i smaków. Na deser pojawiły się lody, w których produkcji również uczestniczyły, poznając tajniki powstawania tych różnokolorowych i przepysznych kalorii.
Całość przedsięwzięcia była możliwa dzięki uprzejmości Państwa Wolskich, właścicieli „Carskiej Wieży” w Spale, którzy szybko odpowiedzieli na propozycję takich warsztatów, za co zadowolone dzieciaki po stokroć dziękują.
Również ogromne podziękowania należą się panu Radosławowi, który całe piątkowe przedpołudnie goszcząc przedszkolaków, tryskał ogromną energią i humorem zdradzając nam kulinarne tajemnice „Carskiej Wieży”. Dziękujemy
Napisz komentarz
Komentarze