Jestem wielką fanką masy cukrowej! Uwielbiam dekorować nią torty, ciasta, lepić wymyślne kształty i kwiaty. Ma jednak jeden spory minus - jest potwornie słodka... Dzieci są zadowolone, a dorośli mogą odłożyć ją na bok.
Często, z braku czasu kupuję gotowy lukier plastyczny. Biały, kolorowy, w małych i mega porcjach – każdy znajdzie to, czego szuka. Ale taką masę możemy spokojnie, bez większych problemów przygotować w domu. Czego będziemy potrzebować? Nic wyszukanego! Wszystko kupimy w delikatesach.
Składniki:
/na dużą porcję masy, wystarczającą do pokrycia i dekoracji dużego, wysokiego toru/
800g cukru-pudru /dodatkowo zapas do podsypywania/
100g glukozy w proszku
70ml zimnej wody
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania:
W garnuszku, w zimnej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Następnie wsypujemy do niej glukozę i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, aż wszystko się rozpuści. Ostrożnie, żeby mieszaniny nie zagotować. Dodajemy tłuszcz i znów mieszamy, aż się rozpuści. Miksturę wlewamy do dużej miski i zaczynamy dodawać cukier. Na początku do mieszania możemy użyć łyżki, bo masa będzie się mocno lepić. Stopniowo zacznie gęstnieć, aż w końcu ciężko ją będzie mieszać łyżką i wtedy zaczynamy zagniatać ją ręką. Masa powinna się lekko kleić, ale dawać rozwałkować i formować.
Praktyczne porady:
- Pracując z masą używamy cukru-pudru jak mąki, czyli przed wałkowaniem podsypujemy cukrem pudrem blat, żeby masa się nie przykleiła.
- Pilnujemy, żeby dłonie były suche, bo jakakolwiek wilgoć spowoduje, że masa zacznie się kleić.
- Do barwienia masy cukrowej używamy barwników w proszku lub w żelu /barwniki w płynie ją rozwodnią i na tym się zabawa zakończy…/.
- Masę do pokrycia tortu najlepiej rozwałkować na grubość około 3-4mm. Cieńsza może się rwać podczas przenoszenia.
- Resztki lukru, które pozostaną z dekoracji tortu możemy śmiało przechowywać w lodówce do dwóch tygodni /pod warunkiem, że szczelnie owiniemy je folią spożywczą/.
- Z pozostałości masy możemy również powycinać foremkami drobne kształty, które po wysuszeniu możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku około dwóch lat!!!
- Jeśli masa stwardnieje, możemy dodać do niej kilka kropel wody i ponownie ją wyrobić, bądź włożyć ją na kilka sekund do mikrofalówki ustawionej na niewielką moc.
- Masę cukrową nakładamy na tort lekko posmarowany kremem /maślanym, budyniowym/. Nałożona na suchy tort będzie lekko spływać pod własnym ciężarem i po wyschnięciu może odpadać i rwać się.
- Jeśli chcemy połączyć dwa elementy z masy cukrowej, bardzo delikatnie smarujemy je wodą w miejscu łączenia.
- Absolutnie NIE nakładamy masy na tort posmarowany bitą śmietaną – masa się rozpuści!
W galerii znajdziecie kilka moich wypieków udekorowanych masą cukrową, a po przepisy zapraszam bezpośrednio na blog
Napisz komentarz
Komentarze