Na pierwszy ogień idzie zupa! I ogień nie jest tu słowem przypadkowym. Zupa jest bardzo pikantna, pełna smaków, gęsta i pożywna - tak właśnie lubię :) Jeśli Wasze języki nie tolerują ogromnej dawki kapsaicyny – dodajcie tylko jedna papryczkę, a może nawet pół ;)
Pikantna zupa w stylu azjatyckim
Stopień trudności: dość łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki: /ilość na 4 pożywne porcje/
1,5l bulionu warzywnego
20 g grzybów mun
5-6 pieczarek
świeży imbir /kawałek wielkości kciuka/
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju arachidowego
2 średnie marchewki
1 strączek ostrej, żółtej papryczki
1 strączek ostrej, czerwonej papryczki
2 płaty prasowanych glonów nori
sos sojowy
sos rybny
pęczek szczypiorku
garść sezamu
100g kiełków /soczewicy i fasoli/
100g makaronu sojowego/ryżowego
Sposób przygotowania:
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną, tniemy w cienkie paseczki. Pieczarki oczyszczamy i tniemy w plasterki. Imbir obieramy i tniemy w cieniutkie słupki. Ząbek czosnku rozgniatamy na miazgę nożem, dodając odrobinę soli. Papryki myjemy, pozbawiamy pestek i tniemy w drobne słupki. Marchewkę myjemy, obieramy i również tniemy w cienkie paski. Makron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia.
W garnku rozgrzewamy olej arachidowy i wrzucamy imbir, czosnek i papryczki. Dodajemy grzyby mun i pieczarki. Smażymy całość przez 1 minutę. Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i pokrojone w plasterki glony – gotujemy dwie minuty. Doprawiamy sosem sojowym i rybnym /ilość według upodobań/.
Odcedzamy makaron, nakładamy porcję do każdej miski i zalewamy zupą. nakładamy na wierzch porcję kiełków, posypujemy siekanym szczypiorkiem i sezamem uprażonym wcześniej na suchej patelni.
Sajgonki na zimno to idealna kolacja. Lekka, sycąca, zdrowa, szybka. Spring rollsy możemy przygotować trochę wcześniej i przechowywać do 2 – 3 godzin w lodówce, pod wilgotnym papierowym ręcznikiem. Wracamy do domu, wyciągamy je z lodówki i już są gotowe, żeby je pałaszować!
W kwestii rozmiaru… Lubię wszystko co duże, albo malutkie :) Zawijanie małych sajgonek zabiera więcej czasu, a każda chwila jest cenna i dlatego wybieram duże płaty papieru ryżowego /te o średnicy około 22 cm/.
Spring rolls z paluszkami krabowymi
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: /na 12 sztuk/
12 arkuszy papieru ryżowego
12 sztuk paluszków krabowych
100 g makaronu sojowego /cienkie nitki/
1 ogórek
2 ostre papryczki
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu rybnego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Makaron sojowy przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Papryczki myjemy i tniemy w cienkie plasterki/paseczki. Pestki zostawiamy lub usuwamy /w zależności od tego, czy lubimy bardziej, czy mniej ostre smaki/. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę bądź słupki. Makron odsączmy dokładnie z wody i zalewamy marynatą przygotowana z wymieszanego octu, sosu rybnego i cukru. Arkusze papieru namaczamy w ciepłej wodzie, układamy na desce i na środku rozkładamy farsz w kolejności: warzywa, makaron i paluszki krabowe. Boki zakładamy do środka i rolujemy. Sposób zawijania sajgonek pokazuję na moim blogu.
http://deedeelicious.blog.pl/2...ing-rolls/
Spring rolls z wędzonym łososiem
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: /na 12 sztuk/
12 arkuszy papieru ryżowego
6 plastrów wędzonego łososia podzielonych na pół /około 100g/
1/2 niedużej kapusty pekińskiej
1 ogórek
2 ostre papryczki
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu rybnego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki ziaren sezamu uprażonych na suchej patelni
Sposób przygotowania:
Papryczki myjemy i tniemy w cienkie plasterki/paseczki. Pestki zostawiamy lub usuwamy /w zależności od tego, czy lubimy bardziej, czy mniej ostre smaki/. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę bądź słupki. Kapustę pekińska drobno szatkujemy, mieszamy z papryczką, ogórkiem i zalewamy marynatą przygotowana z wymieszanego octu, sosu rybnego i cukru. Arkusze papieru namaczamy w ciepłej wodzie, układamy na desce i na środku rozkładamy farsz w kolejności: łosoś, warzywa. Zawijamy jak w poprzednim przepisie. Posypujemy sezamem.
Na koniec czas na klasykę gatunku. Kurczak słodko-kwaśny. Chyba nikomu nie trzeba go przedstawiać. Przygotowanie wymaga nieco większego zaangażowania, ale efekt te wysyłki wynagradza.
Jeśli chcecie zobaczyć jak przygotowanie tego dani wygląda krok po kroku, zapraszam Was na mój blog http://deedeelicious.blog.pl/2...o-kwasnym/
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: około 50 minut
Składniki: /dla 3-4 osób/
250 g piersi kurczaka
3 łyżki jasnego sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru /około 2cm/
2 ząbki czosnku
5 łyżek mąki
olej do smażenia
Na sos słodko-kwaśny:
3 łyżki cukru
szklanka soku z ananasów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka octu ryżowego
1 szalotka
4 plastry ananasa
pół czerwonej papryki
1 średnia marchew
½ szklanki pędów bambusa
ewentualnie do zagęszczenia:
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kurczaka
Oczyszczamy pierś kurczaka, odkrawamy odpowiedni kawałek imbiru, przygotowujemy czosnek, sos sojowy, mąkę i olej do smażenia.
Przygotowujemy marynatę. Imbir i czosnek drobno siekamy i łączymy z sosem sojowym.
Kurczaka kroimy w paski i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut /można zamarynować kurczaka dzień wcześniej/.
Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i dokładnie obtaczamy w mące.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka porcjami, do uzyskania złotego koloru.
Usmażone kawałki kurczaka ostawiamy w ciepłe miejsce.
Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego
Przygotowujemy cukier, sok z ananasów, ocet ryżowy, przecier pomidorowy oraz rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Pamiętajmy, że nie można go mieszać!
Gdy cukier się skarmelizuje dolewamy sok z ananasów i mieszamy, żeby sos stał się jednorodny.
Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy całość.
Dolewamy ocet ryżowy i zmniejszamy moc kuchenki pod sosem na minimalny poziom.
Przygotowujemy plastry ananasa, warzywa /paprykę, marchew i szalotkę/ oraz pędy bambusa.
Plastry ananasa kroimy w niewielkie kawałki. Cebulkę i marchew obieramy. Paprykę oczyszczamy pozbawiając ja gniazd nasiennych. Szalotkę tniemy w drobna kostkę a marchew, paprykę i pędy bambusa w niewielkie słupki.
Ponownie zwiększamy moc palnika pod sosem i jeśli wydaje się nam zbyt rzadki – dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy paprykę, szalotkę oraz marchew. Dusimy całość 1-2 minuty.
Dodajemy pokrojonego ananasa i pędy bambusa.
Dorzucamy do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Sos z warzywami i mięsem podgrzewamy jeszcze 2 minuty /do czasu osiągnięcia przez mięso odpowiedniej temperatury/.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.
Napisz komentarz
Komentarze