Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 5 kwietnia 2025 18:13
Z OSTATNIEJ CHWILI:
Reklama

Domowy fast food, czyli „chińczyk” z Waszej kuchni!

Wpadacie po całym dniu do domu. Głodni. Zmęczeni. Nerwowo przeglądacie ulotki przyklejone do lodówki. Pizza, kebab, chińczyk. Dzwonicie, zamawiacie. Czas oczekiwania – około 40 minut. A co zrobicie jeśli zaproponuję Wam szybkie, domowe i pożywne przepisy rodem z kuchni azjatyckiej, których przygotowanie nie potrwa dłużej niż dowóz z knajpy? Podejmiecie wyzwanie?

 

Reklama

Na pierwszy ogień idzie zupa! I ogień nie jest tu słowem przypadkowym. Zupa jest bardzo pikantna, pełna smaków, gęsta i pożywna - tak właśnie lubię :) Jeśli Wasze języki nie tolerują ogromnej dawki kapsaicyny – dodajcie tylko jedna papryczkę, a może nawet pół ;)
 

Pikantna zupa w stylu azjatyckim

Stopień trudności: dość łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki: /ilość na 4 pożywne porcje/

1,5l bulionu warzywnego
20 g grzybów mun
5-6 pieczarek
świeży imbir /kawałek wielkości kciuka/
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju arachidowego
2 średnie marchewki
1 strączek ostrej, żółtej papryczki
1 strączek ostrej, czerwonej papryczki
2 płaty prasowanych glonów nori
sos sojowy
sos rybny
pęczek szczypiorku
garść sezamu
100g kiełków /soczewicy i fasoli/
100g makaronu sojowego/ryżowego

Sposób przygotowania:

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną, tniemy w cienkie paseczki. Pieczarki oczyszczamy i tniemy w plasterki. Imbir obieramy i tniemy w cieniutkie słupki. Ząbek czosnku rozgniatamy na miazgę nożem, dodając odrobinę soli. Papryki myjemy, pozbawiamy pestek i tniemy w drobne słupki. Marchewkę myjemy, obieramy i również tniemy w cienkie paski. Makron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do zmięknięcia.
W garnku rozgrzewamy olej arachidowy i wrzucamy imbir, czosnek i papryczki. Dodajemy grzyby mun i pieczarki. Smażymy całość przez 1 minutę. Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy marchewkę i pokrojone w plasterki glony – gotujemy dwie minuty. Doprawiamy sosem sojowym i rybnym /ilość według upodobań/.
Odcedzamy makaron, nakładamy porcję do każdej miski i zalewamy zupą. nakładamy na wierzch porcję kiełków, posypujemy siekanym szczypiorkiem i sezamem uprażonym wcześniej na suchej patelni.

Sajgonki na zimno to idealna kolacja. Lekka, sycąca, zdrowa, szybka. Spring rollsy możemy przygotować trochę wcześniej i przechowywać do 2 – 3 godzin w lodówce, pod wilgotnym papierowym ręcznikiem. Wracamy do domu, wyciągamy je z lodówki i już są gotowe, żeby je pałaszować!
W kwestii rozmiaru… Lubię wszystko co duże, albo malutkie :) Zawijanie małych sajgonek zabiera więcej czasu, a każda chwila jest cenna i dlatego wybieram duże płaty papieru ryżowego /te o średnicy około 22 cm/.

Spring rolls z paluszkami krabowymi

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: /na 12 sztuk/

12 arkuszy papieru ryżowego
12 sztuk paluszków krabowych
100 g makaronu sojowego /cienkie nitki/
1 ogórek
2 ostre papryczki
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu rybnego
1/2 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Makaron sojowy przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Papryczki myjemy i tniemy w cienkie plasterki/paseczki. Pestki zostawiamy lub usuwamy /w zależności od tego, czy lubimy bardziej, czy mniej ostre smaki/. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę bądź słupki. Makron odsączmy dokładnie z wody i zalewamy marynatą przygotowana z wymieszanego octu, sosu rybnego i cukru. Arkusze papieru namaczamy w ciepłej wodzie, układamy na desce i na środku rozkładamy farsz w kolejności: warzywa, makaron i paluszki krabowe. Boki zakładamy do środka i rolujemy. Sposób zawijania sajgonek pokazuję na moim blogu.
http://deedeelicious.blog.pl/2...ing-rolls/


Spring rolls z wędzonym łososiem

Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: /na 12 sztuk/

12 arkuszy papieru ryżowego
6 plastrów wędzonego łososia podzielonych na pół /około 100g/
1/2 niedużej kapusty pekińskiej
1 ogórek
2 ostre papryczki
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu rybnego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki ziaren sezamu uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:

Papryczki myjemy i tniemy w cienkie plasterki/paseczki. Pestki zostawiamy lub usuwamy /w zależności od tego, czy lubimy bardziej, czy mniej ostre smaki/. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę bądź słupki. Kapustę pekińska drobno szatkujemy, mieszamy z papryczką, ogórkiem i zalewamy marynatą przygotowana z wymieszanego octu, sosu rybnego i cukru. Arkusze papieru namaczamy w ciepłej wodzie, układamy na desce i na środku rozkładamy farsz w kolejności: łosoś, warzywa. Zawijamy jak w poprzednim przepisie. Posypujemy sezamem.


Na koniec czas na klasykę gatunku. Kurczak słodko-kwaśny. Chyba nikomu nie trzeba go przedstawiać. Przygotowanie wymaga nieco większego zaangażowania, ale efekt te wysyłki wynagradza.

Jeśli chcecie zobaczyć jak przygotowanie tego dani wygląda krok po kroku, zapraszam Was na mój blog http://deedeelicious.blog.pl/2...o-kwasnym/

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: około 50 minut

Składniki: /dla 3-4 osób/

250 g piersi kurczaka
3 łyżki jasnego sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru /około 2cm/
2 ząbki czosnku
5 łyżek mąki
olej do smażenia
Na sos słodko-kwaśny:
3 łyżki cukru
szklanka soku z ananasów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka octu ryżowego
1 szalotka
4 plastry ananasa
pół czerwonej papryki
1 średnia marchew
½ szklanki pędów bambusa
ewentualnie do zagęszczenia:
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Przygotowanie kurczaka

Oczyszczamy pierś kurczaka, odkrawamy odpowiedni kawałek imbiru, przygotowujemy czosnek, sos sojowy, mąkę i olej do smażenia.

Przygotowujemy marynatę. Imbir i czosnek drobno siekamy i łączymy z sosem sojowym.

Kurczaka kroimy w paski i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut /można zamarynować kurczaka dzień wcześniej/.

Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i dokładnie obtaczamy w mące.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka porcjami, do uzyskania złotego koloru.
Usmażone kawałki kurczaka ostawiamy w ciepłe miejsce.

Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego

Przygotowujemy cukier, sok z ananasów, ocet ryżowy, przecier pomidorowy oraz rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.

Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Pamiętajmy, że nie można go mieszać!

Gdy cukier się skarmelizuje dolewamy sok z ananasów i mieszamy, żeby sos stał się jednorodny.

Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy całość.

Dolewamy ocet ryżowy i zmniejszamy moc kuchenki pod sosem na minimalny poziom.

Przygotowujemy plastry ananasa, warzywa /paprykę, marchew i szalotkę/ oraz pędy bambusa.

Plastry ananasa kroimy w niewielkie kawałki. Cebulkę i marchew obieramy. Paprykę oczyszczamy pozbawiając ja gniazd nasiennych. Szalotkę tniemy w drobna kostkę a marchew, paprykę i pędy bambusa w niewielkie słupki.

Ponownie zwiększamy moc palnika pod sosem i jeśli wydaje się nam zbyt rzadki – dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy paprykę, szalotkę oraz marchew. Dusimy całość 1-2 minuty.

Dodajemy pokrojonego ananasa i pędy bambusa.

Dorzucamy do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Sos z warzywami i mięsem podgrzewamy jeszcze 2 minuty /do czasu osiągnięcia przez mięso odpowiedniej temperatury/.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.


Sajgonki z paluszkami krabowymi - w przygotowaniu

Sajgonki z paluszkami krabowymi - w przygotowaniu

Pikantna zupa w stylu azjatyckim

Pikantna zupa w stylu azjatyckim

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

12.05.2013 21:25
Dede po co tłumaczysz Tomaszowianie i tak nie zrozumieja to prosty lud, który nie wychyla się poza Tomaszów.

Reklama
12.05.2013 21:42
Ja też jestem z tomaszowa i rzadko się wychylam ;) a od kogoś, kto określa się mianem "slow food" oczekiwałaby odrobinę bardziej otwartego umysłu. Ale pewnie znów się czepiam :)

slow food 12.05.2013 16:03
ja jem potrawy z polskich produktow,wspieram polski biznes dajac prace polakom.dobre bo polskie.precz z chinska tandeta,przestance promowac to paskudztwo w biednym tomaszowie.kuchnia poska, tez moze byc szybka, zdrowa,pozywna i nie tlusta.proponuje promowac potrawy z produktow zakupionych od lokalnych rolnikow i producentow(oczywiscietylko uczciwych), zostawiajac w ten sposob pieniadze w naszym regionie

12.05.2013 19:20
W kwestii kupowania lokalnych produktów zgadzam się z Tobą w 100%, kwestia "paskudztwa" już do mnie jednak nie przemawia. Na moim blogu dzielę się tym co gotuję i piekę w domu. Bez ściemy. Rozumiem promowanie trendów eko i slow, ale dlaczego odrzucać i krytykować każdego, kto robi inaczej? A tak na marginesie to kurczak i marchewka nie przypłynęły do mnie kontenerem z Chin. Kupiłam je od zaprzyjaźnionych osób, u których zaopatruję się na co dzień. Nie wspomniałam też nigdzie, że nasza lokalna kuchnia jest zła, więc nie rozumiem Twojego oburzenia. Każdy może na portalu publikować jako dziennikarz obywatelski i zachęcam Cie do tego gorąco. Chętnie skorzystam z Twoich propozycji na lokalne smakołyki. Pozdrawiam serdecznie!

Opinie

ReklamaSklep Medyczny Tomaszów Maz.
Reklama
Reklama
Reklama
zachmurzenie duże

Temperatura: 6°C Miasto: Tomaszów Mazowiecki

Ciśnienie: 1012 hPa
Wiatr: 31 km/h

Reklama
Reklama

Wasze komentarze

Autor komentarza: KierowcaTreść komentarza: Dokładnie. W punkt. I przyczepiło się do tego kilku pieniaczy, w tym takich którzy tzw. kapitał polityczny chcą zbić.Źródło komentarza: M. Witko - o inwestycjach i trasie S12Autor komentarza: CzłowiekTreść komentarza: Mnie nic nie boli a nadużywane przez Ciebue epitety typu " ćwoku" to POZIOM ZIOBRY czyli WIELKIE ZERO..... Zachowujesz się dokładnie tak samo jak "pan katecheta" którego tak bardzo nie lubisz. Prezentujecie obaj ten sam ZEROWY poziom intelektu i kultury. I co ? Boli ?Źródło komentarza: Macierewicz i inni w Spale. Mimo postu, karnawał trwaAutor komentarza: TomaszowianinTreść komentarza: A kiedy zostanie oddany Park Solidarności?! To jakiś cyrk, żeby na tyle czasu zamknąć dostęp! Miał być oddany w październiku ubiegłego roku, a mamy już kwiecień! Zero informacji dla mieszkańców! Postępowanie poniżej krytyki.Źródło komentarza: M. Witko - o inwestycjach i trasie S12Autor komentarza: Jan MościckiTreść komentarza: Załóż Pan okulary bo ja GO widzę na zdęciu. A z tym sługusem to radziłbym panu ważyć słowa nie trudno dopiąć komuś łatkę , ciekawe co pan byś robił będąc na jego miejscu.Źródło komentarza: Podpisanie listu intencyjnego o wzajemnej współpracy pomiędzy ZSP nr 1 im. T. Kościuszki w Tomaszowie Mazowieckim, a firmą LS TechnicsAutor komentarza: Jan MościckiTreść komentarza: Panie prezydencie takie rozwiązanie S12 jest idealne tylko dla Białej Góry (kopalni). Sprzedaliśmy polskie złoto i teraz im jeszcze będziemy drogi budować. Niech piasek wywożą wagonami. Nie wspomnę o Hucie wybudowana w Niewiadowie po drugiej stronie Pilicy. Czas pomyśleć o naszym SPOŁECZEŃSTWIEŹródło komentarza: M. Witko - o inwestycjach i trasie S12Autor komentarza: EchTreść komentarza: Litości. Nawet jednostka wojskowa nie jest w granicach miasta - a każdy tak myśli. Przestańcie straszyć ludzi że ktoś zniszczy nz czy groty - mówcie że wam o domy chodzi - a nie manipulujecieŹródło komentarza: M. Witko - o inwestycjach i trasie S12
Reklama
Reklama

Napisz do nas

Zachęcamy do kontaktu z nami za pomocą formularza. Możecie dołączyć zdjęcia i inne załączniki. Podajcie swojego maila ułatwi to nam kontakt z Wami
Reklama
Reklama
Reklama