W dzisiejszych czasach w sklepach można znaleźć wszystko. Dysponując odpowiednią ilością gotówki jesteśmy w stanie spełnić każdą zachciankę. I dobrze i źle… Dobrze dla tych co mają, gorzej dla tych, którzy mają mniej, ale nie o aspektach ekonomicznych chcę tutaj napisać. Poświęcę kilka słów sentymentalnej stronie zagadnienia.
Ile razy zdarzyło Wam się dostać prezent, wspaniały i ozdobnie zapakowany, który później wylądował na dnie szafy? Niestety… w czasach, gdy dostępne jest wszystko, coraz mniej rzeczy sprawia nam prawdziwą radość i potrafi zaskoczyć. A pamiętacie jak Rodzice cieszyli się z każdej koślawo wymalowanej i ubrudzonej tonami kleju laurki? Jak Dziadkowie oprawiali w ramki Wasze pierwsze bohomazy? Takich prezentów nie da się porównać z niczym innym. Nie przedstawiają żadnej wartości materialnej, ale dla najbliższych osób mogą stać się bezcenne.
Pamiętam jak kilka lat temu, podczas Wigilii mój Tata wyciągnął pomiętą i mocno zżółkniętą kartkę. Mój pierwszy samodzielnie napisany list do Mikołaja. Byłam tak wzruszona, że nie mogłam nic powiedzieć. Tata przechował go przez prawie 30 lat…
Sama bardzo często przygotowuję takie specjalne prezenty. Dwa lata temu miałam pomysł na muffino-słoiki. Każdy w Rodzinie dostał duży słoik z suchą mieszanką do przygotowania muffinów. Na górze, na kształt korony, przywiązane były papilotki. Do każdego słoja dołączona była karta z ozdobnie napisaną recepturą, dedykowana tej konkretnej i wyjątkowej osobie. Każdy prezent był inny. Nie muszę chyba pisać, że ten pomysł zrobił zawrotną karierę :)
Gorąco zachęcam Was do przygotowywania takich upominków. Na pewno sprawią obdarowanej osobie ogromną radość. Domowa nalewka w ładnej butelce, oliwa z ziołami z Waszego ogródka, własnoręcznie upieczone i udekorowane ciasteczka czy czekoladki to tylko niektóre możliwości. Sami wiecie, co potraficie i możecie wyczarować.
Zapraszam Was dzisiaj do sięgnięcia po przepis na idealnie kruche i pysznie kakaowe ciasteczka, które mogą stać się wspaniałym podarunkiem na nadchodzące święto zakochanych. Wystarczy, że wytniecie słodkie serduszka i udekorujecie je też od serca ;)
Ciasteczka
Stopień trudności: średni
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina + 30 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Temperatura pieczenia: 175ºC
Składniki:
220 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka i dwie łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciemnego kakao
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Miękkie masło miksujemy z cukrem – jedynie do połączenia składników. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy, miksujemy krótką chwilę na najniższych obrotach. W innej misce mieszamy mąkę, kakao, sól i przesypujemy całość do mieszanki maślanej. Miksujemy ponownie na najniższej prędkości aż grudki masła przestaną być widoczne. Ciasto może przywierać do łopatek robota, ale to dobry znak /oznacza, że ma odpowiednią konsystencję.
Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia, na grubość +/- 0,5cm. Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Używając wybranej foremki wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Chłodzimy kolejne 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika prosto z lodówki. Podwójne chłodzenie i szybkie zapieczenie sprawiają, że ciasteczka zachowują swój kształt i nie rozpływają się na blasze.
Pieczemy około 15 minut.
Ciasteczka zdejmujemy z blachy po około 5 minutach od wyjęcia z piekarnika. Studzimy na kratce.
Ozdabiamy według własnych upodobań.
Do dekoracji moich ciasteczek użyłam lukru plastycznego i perełek. Masa cukrowa /lukier plastyczny/ jest niezwykle uniwersalna. Można zabarwić ją na wybrany kolor, odcisnąć wzór używając szablonów /lub po prostu kawałka koronki czy innego materiału o wyraźnej fakturze/ lub pomalować jadalnym brokatem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!
Masę cukrową możemy kupić gotową – białą lub w wybranym kolorze. Można też przygotować ją w domu i przechowywać w lodówce. Przepis na taką domową wersję obiecuję podać Wam na początku przyszłego tygodnia.
Na nadchodzące Walentynki polecam również przygotowanie ciasta cytrynowego z sercem Red Velvet, którego zdjęcie znajduje się w galerii. Przepis znajdziecie na moim blogu pod adresem:
http://deedeelicious.blog.pl/2...n-the-air/
Świetnie sprawdzą się też własnoręcznie przygotowane czekoladki z marcepanem – spójrzcie, jak łatwo je zrobić!
http://deedeelicious.blog.pl/2...a-nagroda/
Smacznego weekendu!
Napisz komentarz
Komentarze