Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta?
Specjaliści wskazują, że dieta powinna być zbilansowana. Co to jednak oznacza? To, że powinniśmy zwracać uwagę na to, co wybieramy, unikając tzw. pustych kalorii i odpowiednio zachowywać proporcje pomiędzy białkami, tłuszczami, węglowodanami (cukrami, które naturalnie występują w owocach), składnikami mineralnymi, witaminami i błonnikiem. Jednym z ważniejszych elementów zbilansowanej diety jest również odpowiednie nawadnianie organizmu, dostarczając mu minimum 1,5 l wody dziennie.
Ile owoców dziennie powinniśmy spożywać?
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia przeciętny dorosły człowiek powinien zjadać minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Na naszym talerzu powinno znajdować się więcej warzyw niż owoców - w proporcji mniej więcej ¾ do ¼. Specjaliści wskazują, że przy diecie 1500 kcal powinniśmy zjeść nie więcej niż 200 gram owoców i starać się wybierać te o niskim indeksie glikemicznym. Lekarze wskazują, że osoby spożywające często owoce rzadziej zapadają na niezakaźne choroby przewlekłe w porównaniu z tymi, których dieta jest uboga w owoce.
Najlepiej owoce spożywać w połączeniu z produktami zawierającymi białko i błonnik, a także z pełnowartościowym posiłkiem. Wówczas poziom cukru we krwi będzie rósł wolniej niż gdybyśmy zjedli sam owoc. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób zmagających się z różnymi schorzeniami np. otyłością czy cukrzycą typu 2.
Szczegółową zawartość cukrów w owocach znajdziesz w materiale: cukry w owocach. Zapraszamy do lektury.
Czy owoce są ciężkostrawne?
Niektóre owoce są ciężkostrawne, dlatego warto zwracać uwagę na to, co kładziemy na talerz. Niezwykle istotna jest również obróbka termiczna owoców. Do ciężkostrawnych owoców zaliczymy te niedojrzałe i kwaśne. Szczególnie ciężkostrawne są gruszki, czereśnie i śliwki, a także owoce suszone.
Kiedy jeść owoce? Obalamy mity!
Owoce można o każdej porze, o ile nie borykasz się ze schorzeniami przy których lekarz wyraźnie zalecił inaczej. Najpopularniejszym mitem, jaki od lat krąży, jest mit mówiący o tym, że nie należy spożywać owoców po godzinie 18:00. Naukowcy podejrzewają, że teza ta zdobyła popularność poprzez zalecenia jednej z amerykańskich diet tzw. diety siedemnastodniowej, która zakładała jedzenie owoców do godziny 14:00. Tymczasem lekarze nie potwierdzają tej tezy. Uważają, że zjedzenie każdego produktu zawierającego węglowodany (nie tylko owoców) spowoduje wzrost poziomu glukozy we krwi niezależnie od pory dnia.
Na co jeszcze powinniśmy zwracać uwagę?
Ważne, aby spożywane owoce były możliwie jak najbardziej różnokolorowe, bo za każdą barwą kryje się w owocach inna zawartość substancji odżywczych i bioaktywnych. W czerwonych i fioletowych znajduje się dużo witaminy C, antocyjanidynów i antocyjaninów, w pomarańczowych – karotenoidów, a w zielonych – kwasu foliowego i chlorofilu. Dbajmy więc by nasz talerz był kolorowy!
Napisz komentarz
Komentarze