Wypalone ziarna muszą nieco przeleżakować w szczelnym zamknięciu, zanim osiągną idealny stan
Na finalny smak naparu wpływa każdy etap, przez jaki przechodzą półprodukty pochodzące z egzotycznych plantacji. Koneserzy kawy speciality, produkowanej z wyjątkowo dokładnie przebranych zbiorów, doskonale zdają sobie sprawę z tego, że sposób uprawy, zbierania, transportowania, obróbki oraz przechowywania ziaren z wiśni kawowca mają fundamentalne znaczenie. W opinii wielu cenionych roasterów – prażalników, mistrzów wypalania kawy – optymalne właściwości utrzymują się pomiędzy pierwszym dniem a 4-5 tygodniem od wyjęcia jej z pieca i zapakowania. Z drugiej strony: na rynku można znaleźć ziarna przygotowane blisko rok wcześniej, które nadal zachowują doskonały smak. Nie ma uniwersalnej, granicznej daty wskazującej, kiedy dana partia rzeczywiście wywietrzeje na dobre. Czasami świeżo palona kawa pozostaje pełna aromatów dzięki temu, że producent napełnił woreczki z ziarnami czystym azotem, a nie powietrzem atmosferycznym. Wiele zależy również od regionu geograficznego oraz warunków pogodowych, jakie panowały w okresie wzrostu owoców.
Data przydatności do spożycia nie oznacza, że świeżo palona kawa tak długo zachowa swoje właściwości
Wybierając produkty ze sklepowej półki lub zamawiające je w internecie, kawosze powinni patrzeć przede wszystkim na datę palenia ziaren. Niektóre palarnie podają na opakowaniach nie tylko termin, ale również szczegółową charakterystykę warunków w pomieszczeniu z piecem: przede wszystkim temperaturę otoczenia oraz poziom wilgotności, jakie panowały danego dnia w środku. Takie informacje przydają się przede wszystkim wykwalifikowanym specjalistom, pracującym w kawiarniach, restauracjach czy hotelach. Zarówno oni, jak i odbiorcy indywidualni, którym zależy na autentycznym smaku świeżo palonej kawy, powinni w pierwszej kolejności zaopatrywać się zaufanych, sprawdzonych źródłach. Takich jak palarnia BeMyBean, prowadząca sprzedaż internetową i showroom w Krakowie. Warto również sprawdzać przewodniki branżowych organizacji, ze Speciality Coffee Assosiation na czele.
Napisz komentarz
Komentarze