Święto myśliwych rozpoczęło się tradycyjnie mszą świętą o godz. 7 rano. Główną atrakcją dla mieszkańców Spały, turystów jak i gości Hubertusa Spalskiego jest Jarmark Hubertowski. Można było na nim kupić akcesoria myśliwskie i jeździeckie, ale także np. wina łowieckie i nalewki, tradycyjne pieczywo, polskie grzyby i przyprawy.
Na scenie wystąpiły zespoły muzyczne, m.in. Reprezentacyjny Zespół Polskiego Związku Łowieckiego oraz Gminny Dziecięco – Młodzieżowy Zespół Ludowy „Cekinki”, Zespół Ludowy „Królowianie”, a także Zespół Ludowy „Brzustowianie”. Swoje umiejętności zaprezentowali również Artur Żak, którzy przygotował pokaz sokolniczy, oraz Marcin Bobola pokaz wabienia zwierzyny.
Podczas Jarmarku Hubertowskiego Kulinaria Spalskie zaprezentował Jakub Wolski, uczestnik programu „Hell’s Kitchen”, szef kuchni specjalizujący się w dziczyźnie. Hubertusowi co roku towarzyszy także Krajowa Wystawa Psów Myśliwskich, najpiękniejsze psy ras myśliwskich z całej Polski prezentowały się przed publicznością i walczyły o nagrody.
Wydarzeniem towarzyszącym był III Konkurs Sygnalistów Myśliwskich im. Andrzeja Rokickiego - trębacza i kompozytora przez lata związanego z Orkiestrą Polskiego Radia w Łodzi.
Foto: P. Gawin
Napisz komentarz
Komentarze