Po wylądowaniu w Maladze była niedziela, więc uczestnicy mieli czas aby zaznajomić się z okolicą i odpocząć po podróży. Pod okiem Pani Koordynator Joanny pracownika firmy Euromind udali się na wycieczkę po mieście podczas, której przewodniczka opowiedziała historię miasta oraz poinformowała, że jest ono wpisane na listę światowego dziedzictwa Unesco, ze względu na piękną zabudowę w renesansowym stylu. Większość zabytków znajdujących się w mieście jest autorstwa słynnego architekta Andrésa de Vandelvira. Jednym z wybitnych jego dzieł jest piękna kapliczka Sacra Capilla del Salvador znajdująca się na placu Plaza Vázquez de Molina. Na tym samym placu młodzież wraz z opiekunami zwiedziła, także el Parador - renesansowy pałac z XVI wieku. Architektura tego miejsca przypomina włoskie miasta okresu Odrodzenia, ale z dodatkiem folkloru, dawnego rzemiosła, gastronomii i andaluzyjskiej pogody ducha. Wewnątrz kryje się przepiękne patio. Ponadto zobaczyli monumentalny Szpital Santiago, znany jako "El Escorial de Andalucía", z dwoma dużymi wieżami po obu stronach fasady. Został on zbudowany w latach 1562 i 1575 jako szpital dla ubogich w stylu kościoła- panteonu i pałacu.
Ubeda to urocze kafejki, sklepiki z ceramiką, mnóstwo sklepów z lokalnymi wyrobami, które na pewno zapewnią wszystkim atrakcję w wolne dni. Spacer po Ubedzie zakończył się na przedmieściach miasta, skąd rozpościera się piękny widok na gaje oliwne. Uczestnicy dowiedzieli się kiedy i jak zbiera się oliwki, oraz że najlepsza oliwa na świecie pochodzi właśnie z Ubedy, a prowincja Jaen w której obecnie mieszkają jest producentem aż 20% światowej produkcji oliwy z oliwek.
W poniedziałek grupy udały się na swoje pierwsze zajęcia praktyczne. Technikum analityczne do miejscowego laboratorium Agropar Análisis y Servicios gdzie pod okiem fachowców nauczyli się jak określać jakość gleby ,na której rosną oliwki. Architekci krajobrazu zostali w rezydencji, gdzie wysłuchali wykładu o kierunkach rozwoju architektury krajobrazu w Hiszpanii i ogrodach wertykalnych oraz zrobili pierwsze kroki w programie Autocad. Już od pierwszego dnia grupa rozpoczęła kurs języka hiszpańskiego, który zakończy się ostatniego dnia egzaminem sprawdzającym.
Podczas kolejnych dni pobytu w hiszpańskiej Ubedzie uczestnicy projektu: „Ścigaj marzenia rozwoju zawodowego” odwiedzili „Olivar y Aceite” (dosłownie: gaj oliwny i oliwa). Znajduje się tam muzeum, w którym zobaczyć można jak wytwarzano oliwę z oliwek od najdawniejszych czasów, aż do chwili obecnej. Uczniowie mogli obejrzeć stare prasy napędzane pracą zwierząt i ludzi. Dla porównania wyświetlono im także film, jak aktualnie te prace wykonują maszyny w bardzo nowoczesnym zakładzie produkcyjnym , który znajduje się w Ubedzie.
Po zwiedzaniu uczniowie uczestniczyli, także w zajęciach praktycznych, które nauczyły ich jak rozpoznawać dobrą oliwę od tej słabej jakości. Na zajęciach dowiedzieli się, że w Hiszpanii obowiązuje podział rodzajów oliwy na : ekstra virgin- najlepsza, virgin, lampante (nazwa pochodzi od tego, że tej jakości oliwa zasilała lampy, mimo iż posiada wiele wartości odżywczych).
Wszyscy mogli degustować oliwę i porównać jej smaki. Oliwa ekstra virgin pachnie świeżo skoszoną trawą, lekko owocowo, szczypie w język i gardło i jest lekko gorzka. W zależności od pory zbiorów oliwek- od października do lutego- kolor oliwy może być bardzo jaskrawo zielony lub zielonozłoty, ale nigdy oliwa ekstra virgin nie powinna być klarowna. Wiedza, którą zdobyli podczas tej wycieczki przyda się zarówno grupie architektury krajobrazu, ponieważ dowiedzieli się na niej jakie warunki są optymalne dla wzrostu i prawidłowego rozwoju drzewek oliwnych, a także jak należy je przycinać i kiedy. Natomiast analitycy dowiedzieli się jaki jest skład dobrej oliwy z oliwek, który można poznać tylko w ramach badań laboratoryjnych nie gołym okiem. Była to bardzo pouczająca lekcja.
Opiekunami młodzieży są p. Agnieszka Mela i p.Jakub Chojnacki.
Napisz komentarz
Komentarze