Do rywalizacji stanęli uczniowie klas pierwszych i drugiej technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Tematyką konkursów była kuchnia molekularna i kuchnia azjatycka. W zespołach dwuosobowych o nagrody walczyło 24 uczniów.
Zadaniem każdego zespołu było przygotowanie 3 porcji przystawek i dań głównych z charakterystycznych dla danej kuchni surowców. Z przygotowanych składników uczestnicy wyczarowali dania, których smakowitość, estetyka i kreatywność oraz oryginalność podania mogły zaspokoić potrzeby najbardziej wytrawnych smakoszy. „Brzoskwiniowe szaleństwo z szaszłykami wątróbkowymi”, „Polędwiczkę w piekielnej pieczarze i otchłani łagodności”, „Patee z wątróbek drobiowych, pianą z mleka kokosowego z curry, kawiorem z malin oraz ravioli”, „Szaszłyki z krewetek w temperze, Kurczak curry z ananasem z ryżem gotowanym w zielonej herbacie” „Sushi z łososiem, Miłosne gniazda z krewetkami” – to tylko kilka przykładów potraw wysoko ocenionych przez ekspertów.
W oczekiwaniu na dania konkursowe goście mieli okazję popijając kawą po turecku i zieloną japońską herbatę degustować wykonane przez uczniów na tą okazję liczne przekąski, jak np. kawior z soków owocowych, samosy z chałwą i jabłkami, marcepanowe kulki w zielonej herbacie, ciasteczka różane, całą gamę owocowych azjatyckich deserów Kompozycję, walory smakowe, kreatywność i sposób podania dań konkursowych oceniało jury degustacyjne, w którym zasiadali: Marta Edmunds – szef kuchni restauracji „Lokal” w Łodzi, Aleksandra i Norbert Jędrzejewscy – współwłaściciele P.U „ Posejdon”, Barbara Robak – członek zarządu Powiatu Tomaszowskiego, Katarzyna Banaszczak – naczelnik wydziału oświaty i sportu starostwa powiatowego, Paweł Łuczak – Radny Powiatu Tomaszowskiego, Przemysław Kościan – przedstawiciel Lidera Projektu,. Mariola Przybylska – dyrektor szkoły, Mieczysław Strojewski – wicedyrektor. Technika i technologia wykonania była przedmiotem oceny jury technicznego w składzie Jolanta Dziuba, Roksana. Mazurek, Aleksander Kostanek i Anna Kromoska-Pluta– nauczyciele przedmiotów gastronomicznych.
Młodzież popisała się umiejętnościami kulinarnymi, wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody książkowe, a laureaci I, II i III miejsca nagrody rzeczowe - sprzęt astronomiczny.
Zwycięzcami konkursu zostali :
w klasyfikacji - KUCHNIA MOLEKULARNA
I miejsce – Adam Bartosik i Dawid Lange
II miejsce – Joanna Zwolska i Bartłomiej Zbroszczyk
III miejsce – Magdalena Madej i Joanna Link
w klasyfikacji - KUCHNIA AZJATYCKA
I miejsce - Natalia Zielińska i Aleksandra Jarecka
II miejsce – Diana Dul i Sylwia Grzegorek
III miejsce – Weronika Wajszczyk i Natalia Bukowska
Za kreatywność i wyszukane smaki członkowie jury ufundowali także nagrody dodatkowe w postaci: sprzętu gastronomicznego – Państwo Aleksandra i Norbert Jędrzejewscy, Pan Paweł Łuczak w imieniu Powiatu Tomaszowskiego, wizyty w jednej z łódzkich restauracji wraz z degustacją – Pan Paweł Łuczak,
Pani Marta Edmunds zaprosiła zdobywców I miejsca na warsztaty kulinarne do swojej kuchni w „Lokalu” w Łodzi.
Dziękujemy gościom za uświetnienie zmagań konkursowych, gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy spełnienia nie tylko kulinarnych marzeń.
Napisz komentarz
Komentarze