Spotkanie uświadomiło słuchaczom, jak ważne jest świadome wybieranie tego, co jemy oraz jak istotny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu ma prawidłowe odżywianie. Warto zwracać uwagę na to, co kupujemy. Przede wszystkim należy czytać etykiety i skład produktów, zamiast sugerować się tym, co polecane jest w spotach reklamowych i przedstawiane jako zdrowe, czy dietetyczne.
Omówiono piramidę zdrowego żywienia oraz podstawowe produkty, jakie koniecznie powinny znaleźć się w zrównoważonej diecie. Podstawowe zasady zdrowego odżywiania pozostają niezmienne-małe, wartościowe porcje żywieniowe, spożywane często i o regularnych porach.
Zalecane jest wprowadzanie stopniowych, niewielkich zmian, które przy odrobinie konsekwencji, w długofalowej perspektywie, są w stanie przynieść wspaniałe rezultaty-zastępowanie batoników owocami, słodzonych soków wodą mineralną, jogurtów owocowych naturalnymi z dodatkiem wkrojonych przez siebie kawałków świeżych owoców, wyeliminowanie z diety cukru lub zastąpienie go miodem, czy coraz bardziej popularną Stewią.
Dietetyczka poleciła także kilka pozycji książkowych rzucających nowe światło na kwestie żywieniowe, wśród nich znalazły się poradniki autorstwa m.in. Katarzyny Bosackiej, znanej z programu telewizyjnego "Wiem, co jem".
Przedstawiono rady uniwersalne, skierowane do osób bez większych problemów zdrowotnych, w poważniejszych przypadkach zalecane jest udanie się do poradni dietetycznej, gdzie możliwe jest precyzyjne opracowanie indywidualnego planu żywnieniowego.
W ramach kolejnego spotkania z tego cyklu, przewidziane są bezpłatne konsultacje indywidualne. Więcej informacji już wkrótce.
Napisz komentarz
Komentarze