Afrykańskie wpływy
Wakacje na Dominikanie to idealny czas, aby spróbować wielu egzotycznych potraw przygotowywanych ze składników, których nie można znaleźć w polskich sklepach. Dominikanie jadają np. wiele dań gotowanych w oparciu o składniki kuchni afrykańskiej: gołębi groch, babki, a także pijają popularny kiedyś wśród afrykańskich niewolników napój guarapo, który uzyskuje się dzięki wyciskaniu trzciny cukrowej.
Główne składniki kuchni dominikańskiej
Dominikana jest krajem głównie rolniczym. Dzięki temu turyści odwiedzający Punta Cana mogą zajadać się potrawami przygotowywanymi z wyłącznie świeżych składników, które zapewniają prawdziwą eksplozję smaków. Kombinacja europejskich i afrykańskich wpływów sprawia także, że do przyprawiania dań używa się niezwykle oryginalnych mieszanek przyprawowych, które dają zniewalający smak i aromat. W dominikańskiej kuchni królują ryż, banany (zarówno zielone, jak i dojrzałe), maniok, słodkie tropikalne ziemniaki, awokado, fasola, mango, ananas i melony. Tradycyjnie jadanym w Punta Cana mięsem jest wołowina, ale turyści mogą również spróbować kurczaka, wieprzowiny czy mięsa koziego. Osoby spędzające wakacje na tej rajskiej wyspie mają także niepowtarzalną okazję do spróbowania licznych ryb i owoców morza: dorady, lucjana, krewetek czy homarów.
Tradycyjne śniadanie i lunch
W regionie Punta Cana serwuje się także śniadanie o nazwie Mangu - kryje się pod nią mieszanka gotowanych plantanów z masłem i cebulą na górze oraz smażone jajka i ser. Dominikana jest również krajem bardzo patriotycznym, co można odczuć już w porze lunchu. Turyści są bowiem częstowani daniem, które określane jest "Flagą Dominikany" - składa się ono z ryżu, fasoli, mięsa, smażonych plantanów oraz odrobiny surówki. Posiłek ten jest bardzo zdrowy i pożywny, dlatego stanowi idealne źródło energii na resztę dnia. Serwuje się go od godziny 12 lub 13. Innym popularnym daniem lunchowym na Dominikanie jest sancocho, czyli hiszpański gulasz z manioku, plantanów oraz różnych wędlin. Zwykle jest on podawany z dodatkiem białego ryżu lub z awokado w formie przystawki.
Ryż podstawą diety
Osoby spędzające wakacje w Punta Cana z łatwością zauważą, że mieszkańcy wyspy spożywają duże ilości ryżu, który w regionie tym jest jadany niemalże przez cały rok i podawany do większości dań lunchowych i obiadowych. Najpopularniejszymi z nich są: locrio - ryż gotowany z kurczakiem, kiełbasą, krewetkami i warzywami oraz moro - ryż z czerwoną lub czarną fasolą (ewentualnie z grochem gołębim).
Sposoby podawania mięs i ryb
W przypadku serwowanych na wyspie mięs wyróżniają się dwa z nich. Pierwszym z nich jest świnia, którą piecze się w całości nad płonącym drewnem, czyli puerco la pulla, a drugim - duszone mięso kozy, które jest potrawą tradycyjną w północno- zachodniej części kraju, jednak można ją jadać również na wschodnim wybrzeżu, czyli na Punta Cana. Ponadto Dominikana jest jednym z niewielu krajów, w których kozy żywią się liśćmi dzikiego oregano - smak koziego mięsa jest więc niesamowity. Ryby są natomiast podawane z sosem lub mlekiem kokosowym (pescaado en salsa de coco), gdyż mięso ryb z ciepłych wód jest mało soczyste.
Więcej na ten temat znajdziecie na: Jeśli macie ochotę przeczytać więcej informacji na temat atrakcji Punta Cana - zapraszamy na stronę z opisem inspiracji podróży do Punta Cana na Dominikanie |
Napisz komentarz
Komentarze