Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 2 kwietnia 2025 22:40
Reklama

Pasja, blog i słodkie życie!

Jestem Tomaszowianką z urodzenia i świadomego wyboru, wychowaną na tartym jabłku z visolvitem, gumach donald i pomarańczach w Wigilię. Byłam dzieckiem, które jako niemowlę miało umrzeć z głodu, bo NIC nie chciało jeść. Teraz za to nadrabiam z nawiązką. Od kilku miesięcy prowadzę blog kulinarny a od dziś będę dzielić się z Wami moją pasją na łamach serwisu NaszTomaszów.pl! Będzie słodko, będzie pikantnie, będzie pysznie!

 

Reklama

Skłamałabym pisząc, że od dziecka chciałam gotować. Do kuchni nieszczególnie mnie ciągnęło, ale lubiłam eksperymentować, przygotowywać dania, które smakowały mojej rodzinie. Na poważnie polubiłam kuchenne aktywności już jako dorosła kobieta, a własna kuchnia, w której byłam Panią Garów tylko dodała mi skrzydeł.

 

Wiele lat gotowałam dla męża i znajomych. Zaliczyłam wiele spektakularnych klap, ale i wiele razy słyszałam "Pycha!". Zapisywałam przepisy i dzieliłam się nimi z przyjaciółmi. Czasem ktoś poprosił, żeby przygotować dla niego "to co ostatnim razem". To wszystko złożyło się w spójną całość. Gotowanie zaczęło sprawiać mi ogromna przyjemność! Do kuchni biegłam nawet odreagować stres :) Kupowałam mąkę, jajka i rozładowywałam napięcie. Zdarzało się, że w przypływie weny napiekłam czy nagotowałam tyle, że lodówka ledwo się domykała.

 

Od zawsze wiedziałam, że żeby być w czymś dobrym, trzeba to kochać całym sercem. Głęboko wierzyłam, że jak zacznę prowadzić blog kulinarny, będę w tym dobra i da mi to mnóstwo satysfakcji. Zawsze było jednak jakieś ALE…

 

... ale dziecko za małe
... ale co z normalną pracą
... ale nie potrafię fotografować
... ale jak znajdę czas

 

ale… chwileczkę

 

Pewnego sierpniowego wieczoru w ubiegłym roku siedziałam w mojej małej kuchni, której znajomi nawet aneksem nie chcą nazwać, zapisywałam kolejną sprawdzoną recepturę i pomyślałam „Jeśli nie teraz, to KIEDY?”.

 

Szybko wybrałam platformę, wpisałam nazwę, którą od dawna miałam w głowie i stało się!

http://deedeelicious.blog.pl
 

Pierwszy wpis pojawił się niemal natychmiast. Na kolejne też nie pozwoliłam długo czekać. Pojawiły się oczywiście komentarze że słomiany zapał, że konkurencja w blogosferze duża, że nie dam rady, że dzieci za małe.
 

Dziś mogę stwierdzić, że zapału mam więcej i więcej, że konkurencja spora i wielu blogów, które startowały razem z moim, już nie ma. Radę sobie świetnie daję, bo wydłużyłam dobę do 28 godzin (śpię 4 godziny a wmawiam sobie, że to było 8). A dzieci małe, to fakt! Starsza córka – 3,5 roku, młodsza w momencie założenia bloga miała niespełna dwa miesiące :) Obie są zadowolone, bo mają szczęśliwą, spełnioną mamę! Mąż też nie narzeka.

 

Oczywiście, takie kulinarne blogowanie pochłania masę czasu. Trzeba wybrać lub przygotować przepis, zrobić danie czy upiec ciasto. A to dopiero początek! Wszystko trzeba ciekawie uchwycić w kadrze i zgrabnie ubrać w słowa. Oczywiście można zrobić zrobić zdjęcie komórką i skopiować przepis z innego bloga, ale mnie nie satysfakcjonują półśrodki.

 

Pierwszym poważnym zakupem związanym z prowadzeniem bloga była książka o fotografii kulinarnej - moja skarbnica wiedzy! Każdego dnia staram się znaleźć choć chwilę na przekartkowanie kolejnego rozdziału i poszperanie w ustawieniach aparatu. Piekarnik też chwile wytchnienia ma dość rzadko ;) Znajomi pytają, jak znajduję na to czas? A ja jestem żywym przykładem na to, że CHCIEĆ TO MÓC! Zdarza mi się wstać w środku nocy, bo głowa aż kipi od nowych pomysłów. Nie ma wtedy mowy o spaniu a zmęczenie ustępuje miejsca chęci tworzenia i dzielenia się pomysłami z innymi. Dlatego jeśli czujecie, że jesteście w czymś dobrzy, że daje Wam to radość i macie ochotę zabrać się za to na poważnie - nie czekajcie ani chwili. Zróbcie to!

 

Od dziś będę również zajmować się „kulinarną” stroną portalu Nasz Tomaszów, co niezmiernie mnie cieszy. Mam nadzieje, że uda mi się choć odrobinę osłodzić rzeczywistość :) W piątek zapraszam po przepis na… walentynkowe ciasteczka! A już dzisiaj zachęcam Was do pisania w komentarzach czego oczekujecie ode mnie, jakie tematy kulinarne interesują Was najbardziej? Jakich przepisów szukacie? Jakie smaki chcielibyście poznać?



Zapraszam do galerii, gdzie czeka przedsmak tego, co niebawem się tutaj wydarzy!

 


Ciasto cytrynowe z sercem Red Velvet

Ciasto cytrynowe z sercem Red Velvet

Karnawałowe kęsy Kleopatry

Karnawałowe kęsy Kleopatry

Czekoladki z marcepanem

Czekoladki z marcepanem

Ciasteczka "Gwiazdy sezonu"

Ciasteczka "Gwiazdy sezonu"

Burger i bułka doskonała

Burger i bułka doskonała

Batoniki owsiane

Batoniki owsiane

Tarta migdałowa z piniolami

Tarta migdałowa z piniolami

Mini muffiny marcepanowe z żurawiną

Mini muffiny marcepanowe z żurawiną

Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

15.02.2013 18:35
@12 - to zależy, jak bardzo "lokalne" masz na myśli. Tomaszowskie? Z regionu łódzkiego? Z mazowsza?

Reklama
huh 13.02.2013 03:11
Tak się zastanawiam, czy my mamy jakieś lokalne przepisy?

pasia50 08.02.2013 21:34
Czekam na przepisy.Pozdrawiam z Tom-Maz.

Kasia 08.02.2013 09:19
Czekam z niecierpliwością na przepisy:) a pomysł rewelacyjny:) życzę dużo sukcesów:)

07.02.2013 19:50
Kochani, jeszcze raz dziękuję i zapraszam jutro :) Pojawi się przepis na doskonałe ciasteczka, które będą jak znalazł na zbliżające się Święto Zakochanych!

Urodzony w Tomaszowie Mazowieckim 07.02.2013 16:57
Aż serce się raduje jak się czyta i ogląda zdjęcia. A ślinka cieknie... Mam nadzieję, że w wolnych chwilach wypróbuję niektóre przepisy. Brawo!

Agnieszka O. 07.02.2013 11:13
Super...będę śledziła z ochotą ...:)Pozdrawiam:):):)

Roberta 07.02.2013 10:04
Gratulacje ogromne.Zgadza się, w Tomaszowie też mozna!

07.02.2013 08:49
Dziękuję za te wszystkie miłe słowa! Miałam wielką tremę, bo na swoim podwórku ponoć najtrudniej... :) a tu taka niespodzianka :) Już niebawem pojawią się przepisy i mam nadzieję, że razem stworzymy tutaj coś ciekawego. Bo w Tomaszowie też można!!! :*

Czarna 06.02.2013 22:16
Chce się rzec "mam Cię,zjem Cię" :))) Znam, polecam," zazdraszczam" jak to mawia młodzież, ale w tym pozytywnym znaczeniu...Głowy chylę, bo mieć 28-mio godzinną dobę ??? Hehehehe Tylko TY to potrafisz Kochana :))) GRATULUJĘ i kibicuję !!!!

Edek W. 06.02.2013 21:55
Doskonały pomysł. Z tekstu aż bije łuna od rozbuchanej pasji i optymizmu, jakże rzadko spotykanych w opisywaniu czegokolwiek w naszym codziennym, tomaszowskim życiu. Styl pisania piękny i niewymuszony zarazem. Pysznie się czyta! Gratulacje!!!

Reklama
darsonek 06.02.2013 21:52
ten blog to nie tylko przepisy, to inspiracja dla wielu analfabetów kulinarnych takich jak ja. Piękne zdjęcia i proste przepisy sprawiły że zainteresowałam się kuchnią. Dziękuję autorce i życzę wielu sukcesów :) Oby tak dalej

06.02.2013 21:39
fantastyczny pomysł rubryki kulinarnej, fantastyczna również jest jego prowadząca, więc fantastycznie chcę zaakcentować , że brawo, brawo dla organizatorów tejże idei:)) będę korzystała z przepisów i chętnie poddam się klimatom owym:) pozdrawiam i powodzenia :)

Opinie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Wasze komentarze

Autor komentarza: MieszkaniecTreść komentarza: Oj Edek Edek ty to nie mieszkańcy mieszkańcy nie chcą tej drogi na południu co widać na załączonym obrazku. A dlaczego? A dlatego że w żaden sposób jej budowa nie wpłynie na rozwój miasta .... no może tylko kopalni Biała Góra I Grudzień Las.... a przy okazji budowa drogi zniszczy to w co tyle lat inwestowało miasto i jeśli ktoś w końcu nie powie STOP temu szaleństwu to TM czeka powolna śmierć....tak jak nasze rezerwaty przyrody.Źródło komentarza: Protesty w sprawie S12 trwają. Czy uda się zablokować budowę ekspresówki?Autor komentarza: AgataTreść komentarza: Włącz myślenie, masz zalew w Borkach to na co ci baseny?Źródło komentarza: Ośrodek Wypoczynkowy w Borkach w opracowaniu koncepcyjnymAutor komentarza: TomaszówTreść komentarza: To jest naprawdę sensacja trzeba dzwonić do TVN żeby zrobili reportaż:)Źródło komentarza: Macierewicz i inni w Spale. Mimo postu, karnawał trwaAutor komentarza: mmaggddzziiaaTreść komentarza: A gdzie baseny??Źródło komentarza: Ośrodek Wypoczynkowy w Borkach w opracowaniu koncepcyjnymAutor komentarza: niekolorowoTreść komentarza: Fajnie, że się dzieje w mieście, natomiast warto by było wspomnieć, iż pracownicy MCKu (groty, skansen) zarabiają praktycznie najniższą krajową, a pracują minimum co drugi weekend (sobota-niedziela) i od dłuższego czasu nie mieli żadnych podwyżek mimo, iż były obiecane od początku 2025r. W zamian znajdują się nie małe pieniądze na jakieś dziwne inicjatywy przykł. szycie strojów dla orkiestry na raz.Źródło komentarza: Będzie się działo w kwietniu w Tomaszowie. Sprawdźcie nowy harmonogram!Autor komentarza: AK-47Treść komentarza: Szanowny Ajdejano! Dopiero teraz spostrzegłem, że popełniłem błąd pytając o wariant północny! Przepraszam! Chodziło mi o lobbowanie za wariantem południowym! Nie mam pojęcia co było przyczyną błędu. Pośpiech?.... W każdym razie pytanie powinno brzmieć: Kto lobbuje za wariantem południowym? Bo odpowiedź na to pytanie może nas przybliżyć do odpowiedzi dlaczego południowy? Ale o tym, jak mówią filmowcy, w następnym odcinku.... ;) Pozdrawiam!Źródło komentarza: Protesty w sprawie S12 trwają. Czy uda się zablokować budowę ekspresówki?
Reklama
Reklama

Napisz do nas

Zachęcamy do kontaktu z nami za pomocą formularza. Możecie dołączyć zdjęcia i inne załączniki. Podajcie swojego maila ułatwi to nam kontakt z Wami
Reklama
Reklama
Reklama