Niezależnie od tego czy zamawiasz jedzenie z dostawą pod wskazany adres czy bezpośrednio w restauracji, z pewnością widzisz różnice w rodzajach makaronów. Ich dobór nie jest przypadkowy – wybór pasty warunkowany jest konkretnym sosem lub dodatkami. Innego makaronu używa się do sosu bolońskiego, a innego – do sałatek.
Rodzaje włoskich makaronów
Żartobliwie mówi się, że rodzajów makaronów jest tyle, ile domów we Włoszech. Chociaż jest to sporą przesadą, można wyróżnić nawet kilkaset kształtów makaronów. I to właśnie on warunkuje, do jakiego sosu czy dodatków może zostać podany. Warto więc znać choćby kilka głównych rodzajów past, aby nie popełnić kulinarnego faux pas.
- Spaghetti
Spaghetti to najbardziej znany i rozpoznawany rodzaj włoskiego makaronu. Dodawany do sosu bolońskiego, smakuje wyśmienicie. Znajdziesz go również w zestawieniu z sosem carbonara czy aglio olio.
- Fusilli
Fusilli to makaron, który swoim kształtem przypomina świderki. Podawany jest głównie do sosów, z uwagi na swoją dobrą przyczepność.
- Tagliatelle
Tagliatelle mają kształt płaskich wstążek zawijanych w kłębki, które po ugotowaniu stają się proste. Tego rodzaju makaron podawany jest z lekkimi i rzadkimi sosami.
- Penne
Penne znane jest w Polsce jako rurka ścięta pod skosem. Często spotykane jest także penne rigate, które – w odróżnieniu od klasycznego makaronu – różni się średnicą (jest ona mniejsza). Oba warianty świetnie sprawdzają się jako dodatek do gęstych sosów.
- Orzo
Orzo, chociaż jest makaronem, swoim wyglądem przypomina ryż. Dlatego najczęściej stanowi dodatek do zup.
- Rotelle
Rotelle to włoski makaron, który swoim wyglądem przypomina koła samochodowe. Zwykle podawany jest jako dodatek do zup.
- Cannelloni
Cannelloni to duże rurki o szerokiej średnicy. Wypełniane farszem mięsnym lub szpinakowym, przeznaczone są do zapiekania. Z tego makaronu można przyrządzić jedzenie o takiej samej nazwie.
- Farfalle
Farfalle to popularne kokardki. Stanowią dodatek nie tylko do sosów, ale również sałatek.
Poznaj włoskie makarony, zamawiając jedzenie online
Chcesz odkryć tajemnicę włoskich makaronów? Wcale nie musisz wybierać się w podróż do tego kraju – wystarczy, że zamówisz jedzenie online. Korzystając z pośrednictwa portalu gastronomicznego, dotrzesz do włoskich restauracji w swojej okolicy.
Napisz komentarz
Komentarze