Jak przygotować deser czekoladowy w pucharku?
Składniki na brownie w pucharku:
- 150 g masła,
- 200 g cukru,
- 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 10 ml ekstraktu z wanilii,
- 2 jajka,
- 50 g mąki,
- 500 ml śmietanki kremówki,
- świeże owoce,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Ustaw piekarnik na 170°C, na tryb grzania góra-dół. Rozpuść masło w rondelku i zagotuj. Gotuj przez chwilę, a następnie zestaw z ognia, dodaj cukier, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli, łyżkę wody i kakao. Wystudź mieszankę. Dodaj jajka oraz przesianą mąkę. Pomieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Przelej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
W tym czasie ubij mocno schłodzoną śmietankę na sztywną pianę. Gotowe ciasto przestudź i pokrój na niewielkie kostki. Podawaj w pucharku w towarzystwie bitej śmietany i świeżych owoców sezonowych. Możesz dodać również lody.
Jak zmodyfikować przepis na pyszne brownie w pucharku?
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe można z łatwością zmodyfikować. Najlepiej sprawdzi się wzbogacenie deseru dodatkiem orzechów, które da się dodać bezpośrednio do wypieku. Jeśli masz dostęp do świeżych malin, idealnym rozwiązaniem będzie także przygotowanie brownie z tymi owocami wysypanymi na wierzchu i zapieczonymi w piekarniku.
Brownie w pucharku można podawać z dodatkiem dowolnych składników. Doskonale spiszą się wspomniane świeże owoce, niezależnie od ich rodzaju. Świetnym wyborem są zarówno maliny, jak i porzeczki, truskawki czy nawet banany i morele. Całość można udekorować tez listkiem mięty, wiórkami czekoladowymi czy gotowymi ozdobami na torty. Idealnie sprawdzą się też słodkie rurki czy wafelki, które wzbogacą smak deseru.
Napisz komentarz
Komentarze