Święta Wielkiej Nocy, okres wiosennego pobudzenia do życia oraz radość z zakończenia okresu Wielkiego Postu, to w tradycji polskiej wsi czas sprzyjający wielu charakterystycznym obrzędom sięgającym swoimi korzeniami kilka wieków wstecz. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów okresu wielkanocnego są pisanki, palmy oraz mazurki.
Mazurek, tegoroczna duma Pań z Podkonic Dużych to rodzaj słodkiego ciasta na cienkim podkładzie. Komisja konkursowa doceniła nie tylko jego smak i wygląd ale również zachowanie tradycyjnych składników i metod przygotowania. Podkonicki mazurek był wykonany na drożdżowym podkładzie ze składników jakimi dysponowały nasze babcie na biednym ,,przednówku". Jak podaje autorka tego przysmaku Pani Beata, wyjątkowość smaku zawdzięczał suszonym owocom gotowanym w śmietanie z miodem.
Pisanki, autorstwa p.Heleny, to zdobione gorącym woskiem jajka symbolizujące odrodzenie do życia. Okazała palma, którą uwiły Panie Beata, Halina oraz Pani Irena, wyróżniała się wykorzystaniem suszonych kwiatów polnych które obok tradycyjnych bazi i borówki dodawały jej uroku. W przygotowaniach do konkursu uczestniczyły wszystkie Panie z Koła Gospodyń. W konkursie, reprezentantkom gminy kibicowali Wójt Andrzej Bednarek oraz Dyrektor Gminnego Centrum Kultury, Rekreacji i Biblioteki Publicznej Jacek Zakrzewski.
Napisz komentarz
Komentarze