Tym razem jednak Tomaszowskie Centrum Zdrowia podeszło nieco inaczej do zorganizowanego przez siebie przetargu. W zamówieniu określono dokładne menu na każdy dzień miesiąca.
Na wyżywienie w tomaszowskim szpitalu narzekano od lat. Pacjenci skarżyli się, że otrzymują posiłki zimne i niskiej jakości. Teoretycznie ich jakość powinna być każdorazowo weryfikowane. Jednak z tą weryfikacją bywa różnie.
Prezes Krzysztof Zarychta zapewnia, że to się zmieni. Szpital zatrudni dietetyka, który sprawdzać będzie nie tylko jakość ale i gramaturę dostarczanych posiłków.
Firma ze Zgierza dostarczać będzie około 280 śniadań, obiadów i kolacji każdego dnia, czyli prawie 8,5 tysiąca miesięcznie. Dodatkowo będą też podawane potrawy przygotowane dla pacjentów z cukrzycą i dzieci, które poza trzema głównymi posiłkami obejmą także drugie śniadanie i podwieczorek.
Przetarg organizowano drugi raz. Do ogłoszonego w kwietniu przetargu przystąpiło trzech oferentów. Najtańsza oferta pochodziła od obecnego dostawcy Firmy Grek RTC SA ze Zgierza, która zaproponowała cenę 4.064.256 zł (za trzy lata). Pozostałe oferty był sporo droższe. Opiewały na kwoty 4.823.280 zł i 5.787.936 zł. Przetarg unieważniono, ponieważ TCZ na sfinansowanie usługi zarezerwował 3.693.294 zł.
Ogłoszono kolejne postępowanie. Pod koniec lipca otwarto nowe oferty. Tym razem chętnych do karmienia tomaszowskich chorych było więcej. Przystąpiło do przetargu pięć firm. Jedna z nich starała się tylko o pakiet dodatkowy dotyczący żywienia niemowląt i małych dzieci. Usługi te będzie świadczyć konsorcjum firm PGF Urtica z Wrocławia i PGF
Pozostałe cztery firmy starały się o realizację głównego zamówienia. Raz jeszcze najtańszą okazała się Grek RTC z ofertą 4.058.208 zł. Najdroższa oferta, jaka wpłynęła na przetarg opiewała na 5.007.744 zł.
Napisz komentarz
Komentarze