Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 23 lutego 2025 04:28
Reklama
Reklama

Poznaj przepisy na nieoczywiste wielkanocne potrawy na bazie jajek

Istnieją tradycyjne potrawy bez których nie wyobrażamy sobie ucztowania przy wielkanocnym stole. Żurek, mazurek czy kultowa sałatka jarzynowa to kulinarne klasyki, którymi chętnie zajadamy się w czasie rodzinnego celebrowania Wielkanocy. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, wzbogaćmy świąteczne menu o nieco mniej oczywiste dania. Znany brytyjski kucharz Ed Smith w swojej nowej książce dzieli się przepisami na intrygujące potrawy na bazie jajek, które z powodzeniem możemy zaserwować podczas zbliżającej się weekendowej biesiady.

Wielkanoc to najważniejsze i najstarsze święto chrześcijan. W wielkanocnym jadłospisie nie bez powodu kluczową rolę odgrywają jajka, będące symbolem nowego życia i odradzania się. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów mogą zajrzeć do wydanej 19 marca książki „Good Eggs: Over 100 Cracking Ways to Cook and Elevate Eggs”, autorstwa znanego brytyjskiego kucharza, Eda Smitha, w której znaleźć można ponad 100 nowatorskich przepisów na jajeczne potrawy. Stanowią one nie lada inspirację do stworzenia niebanalnego wielkanocnego jadłospisu. Na łamach „The Guardian” Smith podzielił się dwoma przepisami pochodzącymi z jego nowej książki.

W pierwszym podpowiada, jak przyrządzić jajka w kremowym szpinakowym sosie. Do przygotowania porcji dla dwóch osób będziemy potrzebować 2 jajek, 250 g szpinaku baby, 5-10 g masła, 1 obranej i pokrojonej w bardzo drobną kostkę szalotki, 1 obranego i posiekanego ząbku czosnku, 100 ml śmietany creme fraiche (lub kwaśnej śmietany), 20 g drobno startego parmezanu, 2 łyżek nasion słonecznika, 30 g masła, 1 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 1 łyżeczki płatków ostrej papryki, a także szczypty soli morskiej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i gałki muszkatołowej oraz kilku kromek chleba do podania.

„Postaw patelnię o średnicy 26 cm na średnim ogniu. Dodaj mokry jeszcze szpinak i smaż przez około sześć minut, obracając od czasu do czasu, aby liście równomiernie zwiędły. Szpinak przesuń na jedną stronę patelni. W puste miejsce włóż masło, następnie dodaj szalotkę, czosnek i szczyptę soli i smaż przez około trzy minuty. Wmieszaj szpinak, dodaj gałkę muszkatołową i czarny pieprz, śmietanę oraz parmezan. Dobrze wymieszaj, a następnie w bulgoczącym szpinaku utwórz dwa dołki. Wbij jajko do każdego z nich, zmniejsz nieco ogień, przykryj i gotuj przez dwie i pół minuty, aż białka się zetną. W międzyczasie praż nasiona na suchej patelni na średnim ogniu przez około trzy minuty, aż odrobinę się zarumienią, a mniejsze nasiona zaczną pękać. Zrób miejsce pośrodku nasion, dodaj masło i poczekaj, aż zacznie brązowieć. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i umieść mieszankę na jajkach. Całość podawaj w płytkich miseczkach” – instruuje kucharz.

Druga receptura przypadnie do gustu zwłaszcza amatorom orientalnych smaków. Jajka sadzone z kimchi i koreańską pastą paprykową Gochujang to doskonała propozycja dla wielbicieli nieoczywistych wielkanocnych dań. Do przyrządzenia 1 porcji potrawy będziemy potrzebować oleju do smażenia, 50-60 g smalcu z bekonu (opcjonalnie), 1 pokrojonej w ukośne plasterki cebuli dymki, 100 g posiekanej kimchi, 2–3 łyżek sosu kimchi, 1 łyżki pasty Gochujang, 60 g p okrojonych w plasterki klusków ryżowych tteok (lub ryżu), 2 średniej wielkości jajek, ? łyżeczki płatków ostrej papryki oraz 1 łyżeczki prażonych nasion sezamu.

„Wlej odrobinę oleju na patelnię o średnicy 20-22 cm i ustaw na średnim ogniu. Zanim patelnia się rozgrzeje, dodaj smalec i pozostaw na chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodaj szalotkę, kimchi, sos kimchi, Gochujang i 100 ml wody, a następnie duś wszystko przez pięć minut, aż ilość płynu na patelni zredukuje się do około 1 cm głębokości. Dołóż kluski ryżowe, a następnie utwórz dwa wgłębienia pomiędzy kopczykami kimchi. Wbij jajko do każdego zagłębienia, zmniejsz nieco ogień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez trzy minuty, aż białka się zetną. Posyp całość płatkami papryki, nasionami sezamu i podawaj, póki gorące” – podpowiada Smith. (PAP Life)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Opinie

Ekspert: media społecznościowe to szerokie audytorium, ale o sile przekazu decyduje algorytm

Media społecznościowe należą do prywatnych firm, które mogą wpływać na siłę przekazu, nad czym użytkownicy nie mają kontroli. Używanie ich przez polityków jako głównego kanału komunikacji z obywatelami może podważać zaufanie do mediów tradycyjnych – uważa politolog i medioznawca dr Wojciech Maguś z UMCS.Data dodania artykułu: 22.02.2025 10:22
Ekspert: media społecznościowe to szerokie audytorium, ale o sile przekazu decyduje algorytm

Grypa szaleje, a Polacy nie słuchają zaleceń. Eksperci alarmują. W lutym odnotowano już 295 tys. zakażeń

Podczas przeziębienia lub grypy 40,1% Polaków mierzy temperaturę ciała dopiero po wystąpieniu objawów gorączkowych. 27,9% chorych robi to raz na dobę, a 21,3% – kilkakrotnie w ciągu 24 godzin. Do tego 77,5% rodaków nie notuje uzyskanych pomiarów. Zaledwie 7,4% badanych zapisuje je i 2,6% robi to dość sporadycznie. Eksperci komentujący wyniki raportu alarmują, że Polacy najwyraźniej nie słuchają zaleceń lekarzy. Z kolei GIS informuje, że tylko w styczniu br. zachorowało na grypę ponad 300 tys. osób, a w lutym odnotowano już 295 tys. zakażeń. Od początku stycznia hospitalizowano z rozpoznaniem grypy i jej powikłań ok. 23 tys. pacjentów. Natomiast od września ub.r. zmarło z tego powodu ok. tysiąca osób. Jednak Polacy jakby nie do końca zdają sobie sprawę z powagi sytuacji.Data dodania artykułu: 21.02.2025 17:33
Grypa szaleje, a Polacy nie słuchają zaleceń. Eksperci alarmują. W lutym odnotowano już 295 tys. zakażeń

MRPiPS: jest projekt przebudowy modelu orzekania o niepełnosprawności

Komitet Monitorujący FERS zatwierdził projekt przebudowy modelu orzekania o niepełnosprawności oraz uporządkowania systemu świadczeń - poinformowało w piątek ministerstwo rodziny. Resort dodał, że nowy system uwzględnia postulaty osób z niepełnosprawnościami, w tym orzekanie przez specjalistów z danych dziedzin.Data dodania artykułu: 21.02.2025 17:21
MRPiPS: jest projekt przebudowy modelu orzekania o niepełnosprawności
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem

Skarpetki zdrowotne z przędzy bawełnianej ze srebrem

Skarpetki nieuciskające DEOMED Cotton Silver to komfortowe skarpetki zdrowotne wykonane z naturalnej przędzy bawełnianej z dodatkiem jonów srebra. Skarpety ze srebrem Deomed Cotton Silver mogą dzięki temu służyć jako naturalne wsparcie w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń stóp i nóg!DEOMED Cotton Silver to skarpety bezuciskowe, które posiadają duży udział naturalnych włókien bawełnianych najwyższej jakości. Są dzięki temu bardzo miękkie, przyjemne w dotyku i przewiewne.Skarpetki nieuciskające posiadają także dodatek specjalnych włókien PROLEN®Siltex z jonami srebra. Dzięki temu skarpetki Cotton Silver posiadają właściwości antybakteryjne oraz antygrzybicze. Skarpetki ze srebrem redukują nieprzyjemne zapachy – można korzystać z nich komfortowo przez cały dzień.Ze względu na specjalną konstrukcję oraz dodatek elastycznych włókien są to również skarpetki bezuciskowe i bezszwowe. Dobrze przylegają do nóg, ale nie powodują nadmiernego nacisku oraz otarć. Dzięki temu te skarpety nieuciskające rekomendowane są dla osób chorych na cukrzycę, jako profilaktyka stopy cukrzycowej. Nie zaburzają przepływu krwi, dlatego też zapewniają pełen komfort przy problemach z krążeniem w nogach oraz przy opuchnięciu stóp i nóg.Skarpetki DEOMED Cotton Silver są dostępne w wielu kolorach oraz rozmiarach do wyboru.Dzięki swoim właściwościom bawełniane skarpetki DEOMED Cotton Silver z dodatkiem jonów srebra to doskonały wybór dla wielu osób, dla których liczy się zdrowie i maksymalny komfort na co dzień.Z pełną ofertą możecie zapoznać się odwiedzając nasz punkt zaopatrzenia medycznegoTomaszów Mazowiecki ul. Słowackiego 4Oferujemy atrakcyjne rabaty dla stałych klientów Honorujemy Tomaszowską Kartę Seniora 
Reklama
Czy tak powinno wyglądać Liceum

Czy tak powinno wyglądać Liceum

Od kilkunastu lat na oświatowej mapie powiatu tomaszowskiego funkcjonuje zespół szkół "katolickich". Jego integralną częścią jest też liceum. Szkoły prowadzi Katolickie Stowarzyszenie Oświatowe im. Św. Ojca Pio. Liceum nadano imię Niepokalanego Serca Najświętszej Marii Panny Królowej Polski. Zasłynęło jakiś czas temu, że żaden uczeń w nim nie zdał egzaminu maturalnego. Biorąc pod uwagę liczbę uczniów, może nie jest to nawet jakoś specjalnie problematyczne. Problemów należy szukać gdzieś indziej. Przyjrzeliśmy się dokumentom, które dotyczą funkcjonowania liceum w okresie minionych kilku lat. Wniosek nasuwa się jeden. To Liceum po prostu należy zlikwidować.
Kucharski szacuje: 2, 4 a może 10 milionów. To już prawdziwy kabaret.

Kucharski szacuje: 2, 4 a może 10 milionów. To już prawdziwy kabaret.

Internetowe szaleństwo trwa. Nagonka na prezydenta miasta i jego rodzinę, którą zainspirował (jak sam się przyznał na swoim profilu internetowym) radny Kazimierz Mordaka, rozkwita w najlepsze. Tomaszowski przedsiębiorca na swoim facebooku nie czuje zażenowania, za to przyciąga niemal wszystkich tomaszowskich hejterów. Każdego, kto ma inną opinię Pan Kazimierz Mordaka blokuje. Intencje są dosyć oczywiste. Piotr Kucharski jest w swoim żywiole. W każdym kolejnym wpisie "dokręca śrubę". W ciągu dwóch dni z domu letniskowego zrobił willę z podziemnym garażem. Jej wartość w szybkim czasie urosła już do 4 milionów złotych. Aż strach pomyśleć, co będzie dalej. Radny przysłał do nas też wniosek o sprostowanie naszego artykułu na temat wyjazdu do Wisły ludzi, których prześmiewczo określiliśmy mianem "Mordaka Patrol". Popatrzcie zresztą sami, czego domaga się Kucharski. Chciałbym też, jako redaktor naczelny portalu podkreślić, że nie mamy problemu z publikacją sprostowań. Ne mogą one jednak być oparte na czyimś widzimisię ale na udokumentowanych faktach.
Reklama
Reklama
Reklama

Napisz do nas

Zachęcamy do kontaktu z nami za pomocą formularza. Możecie dołączyć zdjęcia i inne załączniki. Podajcie swojego maila ułatwi to nam kontakt z Wami
Reklamawłączenie społeczne
Reklama
Reklamawłączenie społeczne
Reklama
Reklama