Opakowania gastronomiczne na dania na wynos to podstawowe wyposażenie każdego miejsca serwującego przysmaki na wynos. Bardzo ważne jest, aby tego rodzaju opakowania cechowały się solidnym wykonaniem opartym na materiałach wysokiej jakości. Jedynie wówczas możemy mieć pewność, iż danie dotrze do klienta w nienaruszonym stanie. Jakie są rodzaje opakowań na dania na wynos?
Opakowania gastronomiczne dla branży gastronomicznej
Coraz więcej restauracji i lokali gastronomicznych decyduje się na oferowanie swoim klientom dowóz jedzenia na wynos. Dowiezienie zamówionego dania przez dostawcę musi się odbyć w maksymalnie bezpiecznych warunkach. Oznacza to, że danie musi być zapakowane w solidne i wytrzymałe opakowanie. Jedynie profesjonalna hurtownia opakowań, specjalizująca się w produkcji opakowań dla gastronomii, jest w stanie stworzyć odpowiednio przystosowane opakowanie do zapotrzebowania branży gastronomicznej. Bardzo ważne jest dobranie właściwego opakowania do konkretnego typu potrawy. Ponadto opakowanie powinno nadawać jedzeniu apetyczny wygląd, dlatego też powinno charakteryzować się estetycznym wykończeniem. Ponadto niektóre posiłki wymagają odpowiedniej obróbki – np. podgrzania w kuchence mikrofalowej.
Rodzaje opakowań gastronomicznych
Istnieje wiele rodzajów opakowań w pełni przystosowanych do serwowania dań na wynos – np. torby fałdowe, koperty, boxy, pudełka, tacki, kartony, pojemniki, kubki, rożki, miski czy papier pakowy. Papierowe pudełka sprawdzą się doskonale w przypadku burgerów lub kanapek. Natomiast w papierowych kartonach lokal gastronomiczny może serwować pizzę. Opakowania cukiernicze w formie pojemników stworzone zostały z myślą o ciastkach, ciastach, rogalikach czy innych wyrobach cukierniczych. Boxy przeznaczone są dla kebabów serwowanych z frytkami czy makaronu. Papierowe tacki mogą być wykorzystywane w przypadku frytek, sosów, zapiekanek, deserów czy owoców. Pokrywa jest specjalna, nieprzepuszczająca wilgoci powłoka.
Wiele lokali gastronomicznych decyduje się na zainwestowanie w opakowania gastronomiczne przyjazne środowisku naturalnemu. Najczęściej wykonane są one z tworzyw takich jak: papier, tektura, mąka kukurydziana, drewno, słoma, trzcina cukrowa, bambus czy liście palmowe. Podczas produkcji stosowana jest nowoczesna technologia, dzięki czemu opakowania te są solidne oraz trwałe. Lokal gastronomiczny oferujący dania na wynos nie musi się martwić, iż podczas dowozu opakowanie przecieknie lub przemoknie. Dużą zaletą opakowań ekologicznych jest fakt, iż pozostawiają one minimalny ślad węglowy.
Napisz komentarz
Komentarze