W środowych i czwartkowych (4 i 5 grudnia) zajęciach w sali Centrum Tradycji Kulinarnych w Małczu wzięło udział 100 dzieci. Uczniowie wyposażeni w fartuszki oraz czapki kucharskie najpierw poznali historię pierogów, a potem samodzielnie – z pomocą gospodyń przygotowały ciasto , wyrabiały farsz i samodzielnie formowały tradycyjne pierogi. Następnie pierogi trafiły do gotowania a w tym czasie dzieci poznały tradycyjne stroje ludowe oraz historię ich zdobienia. Na koniec była degustacja własnoręcznie przygotowanych pierogów oraz tradycyjnych Małeckich pączków
Były to zajęcia w ramach zadania pod nazwą: „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej”, finansowanego z budżetu Samorządu Województwa Łódzkiego. Dzięki dotacji KGW doposażyło się również w sprzęt – panie kupiły sobie m.in. piec konwekcyjny oraz drobne artykuły AGD
Napisz komentarz
Komentarze