Niektórzy z nas, ze względu na alergię, czy różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe muszą kupować produkty bez glutenu, laktozy czy innych zawartości w ich składzie. Takie produkty spożywcze są dużo droższe. Szuukamy ich najczęściej w skepach z tzw. zdrową żywnością.
Rynek, sklep ze zdrową żywnością, bio stoiska – niestety, nie zawsze w tych miejscach znajdziemy wyłącznie produkty ekologiczne, czyli takie, których produkcja podlega restrykcyjnym zasadom i polega na stosowaniu naturalnych składników m.in. bez sztucznych nawozów.
Ostatnio jak wynika z komunikatu Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Handlową coraz częściej się zdarza, że producenci i sprzedawcy wprowadzają nas w błąd.
- Sami popełniamy również dużo błędów podczas zakupów w związku z brakiem elementarnej wiedzy na ten temat - mówi Powiatowy Rzecznik Konsumentów, Agnieszka Drzewoska Łuczak. - Wytwarzanie produktów ekologicznych jest bardzo restrykcyjne. Producent nie może dodawać nienaturalnych substancji poprawiających zapach, smak i kolor. Zakazane jest dodawanie organizmów modyfikowanych genetycznie, sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Dlatego np. wygląd owoców i warzyw ekologicznych jest dla konsumenta mniej atrakcyjny.
W związku z tym, że nie zawsze wrzucając do koszyka produkt z napisem „bio” kupujemy żywność ekologiczną, Inspekcja Handlowa regularnie sprawdza jej oznakowanie oraz jakość. Inspektorzy podczas ostatnich kontroli zwrócili także uwagę na to, że oznakowanie produktów konwencjonalnych sugeruje ekologiczną metodę produkcji, wprowadzając konsumentów w błąd.
W tym celu na etykiecie producenci np. niezgodnie z prawem oznaczali produkty napisami „100% BIO”, „ECO”. Słowa te mogą być używane tylko na etykietach tylko tych produktów, do których wyrobu użyto co najmniej 95 proc. składników naturalnych czyli m.in. niemodyfikowanych genetycznie, bez sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin.
Jak dokonywać wyborów jeżeli chcemy zdrowo się odżywiać? - Potrzebna nam elementarna wiedza na temat oznaczeń produktów, aby nie dać się wprowadzać w błąd - to po pierwsze. Po drugie potrzebujemy bardzo dużo czasu aby robić zakupy i oczywiście więcej pieniędzy. Najważniejszy jest jednnak zdrowy rozsądek.
Napisz komentarz
Komentarze