Spalski COS to także idealne miejsce do organizowania spotkań okolicznościowych, bankietów, urodzin, imienin, jubileuszy, przyjęć z okazji komunii, czy chrzcin. Spotkanie firmowe przy grillu lub ognisku to znakomity pomysł na integrację w sercu spalskich lasów. Naszą kuchnię rekomendują sami olimpijczycy!
Serdecznie zapraszamy; oferujemy wyśmienite potrawy i atrakcyjne ceny!
Baza gastronomiczna
Spalski COS posiada dwie stołówki – Champion na 330 miejsc i Junior na 220 miejsc, a także restaurację Olimpijczyk (50 miejsc) oraz kawiarnię Olimp (40 miejsc). Większe bankiety (do 300 osób) organizowane są w salach konferencyjnych. Dopełnieniem oferty gastronomicznej jest zadaszony ogródek grillowy na ok. 200 miejsc siedzących. Na terenie grillowiska znajduje się także miejsce do tańca.
Menu olimpijczyka
Żywienie sportowców odbywa się w formie bufetu szwedzkiego, oczywiście trzy razy dziennie. Szczególną uwagę zwraca się na to, aby potrawy były sporządzane ze świeżych produktów. - Duży nacisk kładziemy na to, aby dania były przygotowywane z jak najmniejszą ilością tłuszczów ograniczając obróbkę termiczną do parowania, grillowania i pieczenia. Minimalizujemy wszelakie panierki z bułki zastępując ją płatkami owsianymi, ziarnami i orzechami. W naszym menu sportowym znajduje się duży asortyment razowych makaronów, kasz oraz ryżu – mówi Dyrektor COS-OPO w Spale Waldemar Wendrowski.
Do każdego posiłku serwowane są świeże warzywa, owoce oraz soki. Każdy sportowiec sam komponuje sobie potrawy z dziennego jadłospisu wedle swojego uznania oraz wymogów związanych z uprawianą dyscypliną sportową. Zawodnicy mają bardzo zróżnicowaną dietę zależną nie tylko od rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej, ale także od wyników badań, wagi, treningu itp.
- Lekkoatleci lubią drób, warzywa i soki, ciężarowcy i zapaśnicy gustują w wołowinie. Na życzenie naszych gości przygotowujemy specjalne menu – żelazowe, redukcyjne, białkowe, węglowodanowe, bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie – wylicza Wicedyrektor spalskiego COS-u Arkadiusz Gajewski.
Weganką jest na przykład Oktawia Nowacka, zdobywczyni Pucharu Świata i złota medalistka mistrzostw świata w pięcioboju nowoczesnym. – Właściwa dieta jest dla mnie bardzo ważna. Mimo, że jestem weganką, repertuar dań jest bardzo duży. Panie na stołówce nam dogadzają. Bardzo smakują mi na przykład kotlety z soczewicy. Jedzenie w Spale jest świetne – chwali reprezentantka Polski, która już wywalczyła awans na Igrzyska Olimpijskie w Rio de Janeiro.
- My na szczęście nie musimy specjalnie trzymać się diety – cieszą się kulomioci Konrad Bukowiecki (mistrz świata juniorów) i Andrzej Regin (brązowy medalista młodzieżowych Mistrzostw Europy) - W Spale najbardziej smakuje mi barszcz czerwony z uszkami. Wszystko jest super, mam tylko jedno życzenie, aby sernik na deser pojawiał się częściej – dodaje z uśmiechem Konrad Bukowiecki.
Menu dla Ciebie
Szef kuchni Ośrodka Przygotowań Olimpijskich w Spale spełni właściwie każde Państwa kulinarne życzenie. Menu komercyjne nie ma ograniczeń i różni się od żywienia sportowców. - Widać to na przykład podczas kolacji uroczystych, grillowych, kiedy na życzenie klienta serwujemy np. mięso sporządzane w panierce z bułki tartej smażone na głębokim tłuszczu, czy grillowane golonki. Takie potrawy w żywieniu grup sportowych są oczywiście niedopuszczalne – mówi kierownik gastronomii Sylwester Lasecki.
Jeśli nie są Państwo zdecydowani, co do wyboru menu, szef kuchni przyjdzie z pomocą.
– Naszym gościom indywidualnym polecamy dania lekkostrawne, ale smaczne np. łosoś parowany pod sosem jogurtowo-ogórkowym, zupę krem z soczewicy, polędwiczki wieprzowe, cielęcinę w sosie warzywnym, mięso grillowane w sosie holenderskim. Na deser polecam moją specjalność - krem bawarski z musem truskawkowym – proponuje szef kuchni spalskiego COS-u Piotr Szewczyk.
Serdecznie zapraszamy Państwa do korzystania z naszych usług gastronomicznych.
Tel. 601 336 426
e-mail: [email protected]
Napisz komentarz
Komentarze