Seniorzy Na Topie, zwycięzcy II edycji konkursu grantowego w partnerstwie z Dzielnicowym Ośrodkiem Kultury zachęcili mieszkańców naszego miasta w wieku 60+ do zdrowej, dietetycznej i łatwej w przyrządzaniu kuchni. Wacława Koprek w imieniu Seniorów Na Topie, wręczając zaproszenia, zachęciła wszystkich zebranych do wzięcia udziału w uroczystym podsumowaniu projektu, które odbędzie się 16 października o godz. 17.00 w siedzibie ośrodka przy Gminnej 37/39. Owocnych działań pod okiem kreatorek smaku życzyła przybyłym Anna Zwardoń, dyrektor DOK-u.
Interaktywne warsztaty kulinarne z zakresu przygotowania szybkich i zdrowych przystawek i prostych potraw poprowadziła Anna Chodera, właścicielka Mini Delikatesów Małe CO-NIECO, pasjonatka gotowania, profesjonalistka w dziedzinie cateringu, która kieruje się dewizą, że warto gotować w sposób łatwy i nie wymagający dużo czasu, zachowując jednocześnie pełnowartościowe składniki.
W przygodzie z gotowaniem swojej mamie asystowała Ewelina Chodera, która omawiała podczas degustacji potraw każde przygotowane fit danie. A było naprawdę pysznie i zdrowo. Seniorzy skosztowali między innymi krem pomidorowo – paprykowy z ziołami i mozzarellą, fit burgery z indyka i cukinii, sałatkę z kuskusem, pastę z bakłażana i zielonych oliwek.
Autorskie przepisy mamy i córki seniorzy otrzymali w postaci miniksiążki kucharskiej. Sami pod okiem specjalistek przyrządzili zapiekankę z cukinii w warzywach posypaną świeżymi ziołami prowansalskimi. Podczas zajęć praktycznych prowadzące warsztaty przekazały wiedzę na temat znaczenia składników diety i prawidłowego bilansowania posiłków. Uczestnicy warsztatów mogli się przekonać, że lekka i zdrowa kuchnia jest po prostu bardzo smaczna.
Podczas warsztatów sala widowiskowa Dzielnicowego Ośrodka Kultury zmieniła się w prężnie działającą kuchnię. Atmosferę budowała dekoracja autorstwa Iwony Jabłońskiej , instruktor DOK-u. Nauce gotowania towarzyszyło wspólne biesiadowanie. Przy dźwiękach gitary i ukulele wyjątkowe menu smakowało jeszcze bardziej. Pełen dobrego humoru repertuar zaprezentował Tadeusz Lubicki, instruktor DOK-u. Spędzając aktywnie czas seniorzy uczyli się innowacyjnie gotować, doskonalili umiejętność pracy w grupie. Co więcej, wspólne gotowanie zbliża, integruje, buduje i wzmacnia poczucie tożsamości grupy o tym przekonali się tego wieczoru tomaszowianie w wieku 60+. Koordynatorką spotkania była Anna Zieja, instruktor DOK-u. O czystość i estetykę warsztatów dbała Ewelina Rudzka, pracownik obsługi ośrodka.
Uczestnicy warsztatów obiecali , że spotkają się na pikniku integracyjnym , będącym podsumowaniem projektu „PRZEZ ŻOŁĄDEK DO… INTEGRACJI”. Jego program jest bardzo atrakcyjny. Organizatorzy zaplanowali: pokaz barmański, naukę przygotowywania barwnych bezalkoholowych napojów pod kierunkiem specjalistów w tej dziedzinie, prezentację multimedialną realizowanego przez Seniorów Na Topie projektu, wystawę fotograficzną upamiętniającą działania projektowe, degustację przygotowanych przez uczestników projektu potraw, wspólną zabawę z Zespołem Aptekarze, a w prezencie na każdego uczestnika finału projektu czekać będzie pamiątkowa broszura z przepisami autorstwa seniorów biorących udział w działaniach „PRZEZ ŻOŁĄDEK DO… INTEGRACJI”.
Urzeczywistnienie powyższych marzeń i pasji ludzi 60 + umożliwia Projekt Fundusz Inicjatyw Obywatelskich – Grant na lepszy start, który współfinansowany jest ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej.
Napisz komentarz
Komentarze