Jaką kuchenkę wybrać?
Rodzaje kuchenek
W sklepach dostępne są różne rodzaje kuchenek. Mogą to być kuchnie gazowe, elektryczne, indukcyjne i rzadko już spotykane węglowe. Każdy rodzaj ma swoje wady i zalety, na które warto zwrócić uwagę.
Jednym z najnowszych technologicznych rozwiązań jest kuchnia indukcyjna. Jest coraz chętniej montowana dzięki swoim niezaprzeczalnym zaletom. Także jej ceny jest coraz niższe. Piec indukcyjny jest wyjątkowo chętnie wykorzystywany przez profesjonalnych kucharzy.
Co brać pod uwagę przy wyborze kuchenki?
Wybór kuchenki trzeba dobrze przemyśleć. To przecież jeden z podstawowych sprzętów w kuchni. Na pewno pod uwagę trzeba wziąć bezpieczeństwo użytkowania, szczególnie gdy w domu są dzieci.
Ważną sprawą są koszty eksploatacji. Zakup droższego urządzenia może okazać się lepszym wyborem, ponieważ jego późniejsza eksploatacja zwykle okazuje się dużo tańsza, np. tradycyjna kuchenka elektryczna jest tańsza od indukcyjnej, ale jej eksploatacja zwykle kosztowniejsza.
W nowym budownictwie praktycznie nie spotyka się już kuchni gazowych, więc pozostaje wybierać między kuchenką indukcyjną a typową elektryczną, zwaną niekiedy ceramiczną.
Kuchenka indukcyjna – co to takiego?
Zasada działania
Piec indukcyjny wykorzystuje zjawisko fizyczne, jakim jest indukcja elektromagnetyczna. W skrócie polega ono na wytworzeniu w obwodzie elektrycznym siły elektromotorycznej indukcji wywołanej zmianą strumienia pola magnetycznego. Zjawisko to jest wyjątkowo często wykorzystywane w codziennym życiu, m.in. w różnego rodzaju transformatorach, prądnicach, a nawet telefonach.
Kuchenka indukcyjna ma pod płytą (szklaną lub ceramiczną) specjalne cewki, w których płynie prąd. Cewka wytwarza zmienne pole magnetyczne, które z kolei powoduje powstanie prądów wirowych w naczyniu, które znajduje się na płycie. Prądy wirowe powodują nagrzewanie się naczynia, co umożliwia podgrzanie i ugotowanie jego zawartości.
Wady i zalety kuchenek indukcyjnych
Podstawową zaletą jest bardzo duża oszczędność energii. Kuchenka indukcyjna pozwala zaoszczędzić nawet do 25% zużywanego prądu elektrycznego. Także czas gotowania jest krótszy. Przy odpowiednio dobranych naczyniach potrawa może być gotowa nawet o 1/3 szybciej.
Kuchnia indukcyjna jest bardzo bezpieczna, także dla dzieci, bowiem płyta nagrzewa się tylko od naczynia. Dzięki temu zdecydowanie zmniejsza się możliwość poparzenia. Co ważne, płyta nagrzewa się wyłącznie pod naczyniem, bowiem potrafi rozpoznać kształt i wielkość jego dna. Po wyłączeniu bardzo szybko stygnie.
Plusem zimnej płyty jest łatwe czyszczenie, dlatego że jedzenie, które upadnie na nią nie przypala się i nie przywiera.
Podstawowa wadą ciągle są dość wysokie ceny. Kuchnia indukcyjna jest wciąż dużo droższa od tradycyjnej elektrycznej.
Kolejną wadą jest konieczność posiadania odpowiednich naczyń i garnków do gotowania. Ich zakup też nie należy do najtańszych, ale za to zwykle długo służą. Więcej na temat garnków indukcyjnych, ich cen i właściwości przeczytasz tutaj.
Zdecydowanie niewskazane są kuchenki indukcyjne, gdy wszczepiony jest rozrusznik serca. Nie należy też kłaść w pobliżu kart kredytowych, ponieważ mogą się rozmagnesować.
Rodzaje kuchenek indukcyjnych
Ogólnie można rozróżnić płyty indukcyjne do zabudowy i wolnostojące. Kuchenki wolnostojące zwykle są połączone z piekarnikiem elektrycznym. Warto zwrócić uwagę na pojemność piekarnika, bo poszczególne modele mogą się od siebie mocno różnić.
Kuchenki mogą być 1-fazowe lub 3-fazowe. Tu wybór zależy przede wszystkim od posiadanego rodzaju przyłącza.
Poza tym kuchnie z płytą indukcyjną różnią się także liczbą pól indukcyjnych. Różne też bywa wyposażenie, np. sterowanie (slider, panel dotykowy, sensoryczny). Do wyboru są coraz częściej także kolory kuchenek.
Wybierz najlepszy model kuchenki indukcyjnej
Czym się kierować – opinie czy cena?
Przed zakupem warto przejrzeć oferty w różnych sklepach i porównać ceny. Także opinie kupujących mogą być cenną sugestią przy wyborze tego ważnego sprzętu AGD.
Jeszcze do niedawna ceny kuchenek indukcyjnych były bardzo wysokie. Obecnie kuchenkę wolnostojącą czy płyty indukcyjne do zabudowy można kupić już nieco powyżej 1000 zł. Oczywiście cena zależy od marki, modelu i stopnia wyposażenia kuchenki. Rozpiętość cen jest bardzo duża, bo najdroższe modele kosztują nawet ponad 20 tys. zł.
Zanim zdecydujemy się na kupno, koniecznie trzeba poświęcić nieco czasu i przejrzeć opinie o wybranych modelach. Można się wtedy sporo dowiedzieć, czy preferowana kuchenka elektryczna spełnia nasze wymagania, np. czy ma odpowiednią pojemność piekarnika i czy są zabezpieczenia dla dzieci.
Gdzie można znaleźć opinie? W Internecie istnieje sporo stron, na których klienci wymieniają uwagi o zakupionych i użytkowanych produktach.
Najciekawsze modele na rynku
Na rynku AGD jest bardzo duży wybór kuchenek indukcyjnych, zarówno z piekarnikiem elektrycznym, jak i samych płyt. Renomowani producenci tacy jak: AEG Electrolux, Siemens, Gorenje, Bosch, Bomann, BEKA czy polska Amica, oferują wysokiej jakości kuchenki indukcyjne.
Klienci chętnie wybierają produkty firm BEKO, Gorenje, Bosch i Amica. Produkty tych firm są nie tylko chętnie kupowane, ale także wysoko oceniane. Dobre kuchenki mają klasę energetyczną A.
Warto zwrócić uwagę na kuchenki polskiej firmy Amica. Są one cenione przez klientów zarówno ze względu na wysoką jakość, jak i dobrą cenę.
Ta inwestycja się opłaca
Jak widać z pobieżnego przeglądu kuchenek indukcyjnych, warto zainwestować w ten nowoczesny sprzęt AGD. Wprawdzie zakup samej kuchenki oraz odpowiednich naczyń to spory wydatek, ale w dłuższym okresie zdecydowanie się opłaci. Nie tylko oszczędzimy na prądzie (niższe rachunki), ale też skróci się czas przygotowywania posiłków.
Innym wartym uwagi atutem kuchenek indukcyjnych jest bezpieczeństwo. Wyeliminowany jest niebezpieczny gaz oraz zminimalizowana możliwość poparzenia się podczas gotowania.
Napisz komentarz
Komentarze