Warsztaty dla uczniów odbyły się 16 października, a przeprowadziła je Fundacja Arka Nadziei wraz z przedstawicielami z Banku Żywności z Łodzi, na zaproszenie pedagoga zespołu p. Anity Przybysz-Wójciak.
Panie dietetyczki opowiedziały uczniom o tym, jak nie marnować żywności oraz przedstawiały Europejski Program Pomocy Żywnościowej, z którego w naszym mieście dzięki fundacji Arka Nadziei każdego roku korzysta 1000 osób.
Dla szkoły był to ciekawy sposób realizowana treści zawartych w szkolnym Programie Wychowawczo-Profilaktycznym. Uczniowie uzupełnili swoją wiedzę z zakresu ludzkiego głodu oraz utwierdzili się w przekonaniu, że głód nie dotyczy tylko Afryki. Głód przecież dotyka dzieci znajdujące się obok nas. Badania bowiem donoszą, że 120 000 polskich dzieci przychodzi do szkoły głodnych, a 160 000 jest niedożywionych.
Mądre robienie zakupów, właściwe ułożenie produktów w lodówce, w celu maksymalnego ich skonsumowania i minimalizacji wyrzucania przeterminowanej żywności na śmietnik oraz sposoby pomocy głodującym ludziom na pewno długo pozostaną w pamięci uczestników warsztatów.
Gościnnie warsztatach uczestniczyły uczennice z ZSP nr 8 pod opieką pedagog Anety Albrecht-Geszcz.
Uczestnicy warsztatów bardzo dziękują realizatorom za to ciekawe spotkanie.
Autor zdjęć APW
Napisz komentarz
Komentarze