Największy nawet mistrz bez narzędzi nie zdziała zbyt wiele
Wszelkiego rodzaju wypieki trzeba, właśnie, wypiec. Żadna cukiernia nie będzie funkcjonować bez pieca cukierniczego. Podobnie jak wielu i innych dziedzinach, tak i tutaj wyboru nie należy dokonywać pochopnie. Jedna istotna sprawa to jego bezawaryjność i odpowiednia jakość obróbki termicznej, druga to jego dostosowanie do konkretnych potrzeb – znajdziemy bowiem różniące się wielkościami i dostępnymi funkcjami. Wiele wysiłku będzie można uniknąć wyposażając się ponadto w ubijarkę do mas cukierniczych, a także wałkownicę. Zwykle nie jest to najtańszy sprzęt, należy jednak wziąć pod uwagę że projektowany jest do sprostania dużo większemu obciążeniu pracą, niż ma to miejsce w domowych kuchniach.
Wałkownica nie oznacza, że nie będziemy potrzebowali zwykłych wałków – podobnie jak całej reszty drobniejszych akcesoriów. Bo choć wiele czynności można usprawnić i ułatwić dzięki odpowiedniemu sprzętowi, to i tak kluczowe będą zdolności konkretnego pracownika, który przy pomocy wszystkich tych szpachelek, łopatek, noży i wielu innych narzędzi daje upust swojej fantazji, bądź spełnia najróżniejsze oczekiwania klientów zamawiających np. okolicznościowy tort.
Wyeksponuj swoje dzieła w odpowiedni sposób
Aby widok wszystkich tych wspaniałych wyrobów mógł zachęcać do przekroczenia naszego progu kolejnych amatorów słodkości, także potrzebne nam będzie odpowiednie wyposażenie. Kluczowa jest tu witryna chłodnicza. Ile ich będzie i jakiego rodzaju, zależy od powierzchni i sposobu urządzenia wnętrza danego lokalu. Oferta tego typu urządzeń jest na naszym rynku dość szeroka, o czym można przekonać się przeglądając np. ofertę firmy Resto Quality. Bez trudu dopasujemy je więc zarówno do założonego przez nas stylu aranżacji, jak i naszych potrzeb w zakresie ilości potrzebnego miejsca.
Wszelkiego rodzaju słodkie produkty pozbawione szczelnych opakowań zawsze przyciągają liczne owady, których obecności potrafi zepsuć każdy apetyt, a w dodatku może być groźna, jeśli są to np. osy. Należy się przed tym zabezpieczyć stosując np. lampy owadobójcze.
Reszta zależy od charakteru, jaki ma mieć nasza cukiernia. Jeśli mamy dość miejsca, by ustawić w nim stoliki i krzesła dla naszych gości, warto rozszerzyć profil działalności o kawiarnię – stała obecność klientów, wpadających choćby tylko na filiżankę kawy, będzie zwracała uwagę kolejnych.
Napisz komentarz
Komentarze