Wyzwania z klientami w restauracji
Praca na stanowisku kelnera, kierownika sali, czy barmana wymaga kontaktu z ludźmi. Rodzi to nie kiedy śmieszne lub kłopotliwe sytuacje. Wyobraźcie sobie, że obsługujecie klienta pedanta, a na stoliku znajduje się mały pyłek. Klient od razu wpada w szał. W takiej sytuacji najlepiej jest przeprosić, poprosić o drugą szansę i aż do momentu wyjścia klienta z restauracji należy wszystko kilkukrotnie sprawdzać. Sztućce, krzesła, talerze, serwetki, szklanki — wszystko musi być idealnie czyste i równo ułożone. Widząc, że bardzo się staramy, klient pedant odpuści i skoncentruje się na smakowitym obiedzie.
Niektóre dzieci bywają bardzo niegrzeczne w restauracjach. Już na samą myśl o tym, że mają coś zjeść, rozbudzają się w nich emocje, które mogą zepsuć humor całej reszcie gości. Zadaniem kelnera jest zadbanie zarówno o niegrzecznego malucha, jak i resztę sfrustrowanych płaczem gości. Bywa to trudne, ale istnieje kilka sposobów. Kącik dla dzieci, gry, kredki, zabawki, to kultowe sposoby na umilenie maluchom czekania na posiłek. Jednak sprytni kelnerzy potrafią też kilka innych sztuczek. Za zgodą rodziców mogą przekupywać malców, obiecując pyszny deser. Mają fotografie pięknych, gotowych lodowych deserów, które świetnie działają na dziecięcą wyobraźnię. Maluch nie może doczekać się nagrody, na którą najpierw musi zasłużyć grzecznym zachowaniem. W tej sytuacji wszyscy wygrywają. Rodzice, dziecko, kelner i reszta gości mogą spokojnie odetchnąć i delektować się jedzeniem w miłej atmosferze.
Oferty pracy dla kelnerów i innych pracowników restauracji są zawsze dostępne na największych serwisach z pracą. Jednak na wyjątkowe sytuacje z klientami musimy się przygotować sami, nim jeszcze zaczniemy pracę. Praca z ludźmi, szczególnie w takim miejscu jak restauracja wymaga od kandydatów na to stanowisko umiejętności epatowania serdecznością, gdyż większość konfliktów można rozwiązać szczerym uśmiechem. Na rozmowie o pracę w restauracji często padają pytania o to, jak poradzimy sobie z trudnymi klientami. Wówczas najlepiej pokazać swoją łagodną naturę i brak skłonności do pieniactwa. Zwiększymy w ten sposób swoje szanse na zdobycie pracy w restauracji.
Napisz komentarz
Komentarze