Rola kwasu foliowego w organizmie człowieka
Kwas foliowy to inaczej witamina B9. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jego niedobór ma poważne skutki – zwłaszcza u kobiet w ciąży. Dzieje się tak, ponieważ kwas foliowy:
- bierze udział w namnażaniu komórek,
- wspiera działanie układu nerwowego,
- reguluje zdrowie psychiczne,
- wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego,
- bierze udział w procesach dziedziczenia (przekazywania materiału genetycznego),
- bierze udział w wytwarzaniu soku żołądkowego,
- pobudza procesy tworzenia się składników krwi.
Niski poziom kwasu foliowego powoduje pojawienie się nieprzyjemnych objawów. Mowa m.in. o zmęczeniu, problemach z koncentracją, bezsenności, stanach zapalnych, zaburzeniach trawienia. Niedobór jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej.
Dlaczego kwas foliowy w ciąży jest tak ważny?
Kwas foliowy jest bardzo ważny w ciąży, ponieważ zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u dziecka. Jest to struktura, z której rozwija się układ nerwowy. Gdy dochodzi do zaburzenia tego procesu, u płodu może wystąpić: rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie, przepuklina oponowo-rdzeniowa. Jest wiele badań potwierdzających, że suplementacja kwasu foliowego skutecznie zmniejsza ryzyko nieprawidłowości.
Dawkowanie kwasu foliowego w ciąży
Suplementację kwasu foliowego w ciąży trzeba rozpocząć już na etapie starań. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Dlatego po tabletki należy sięgnąć w momencie potwierdzenia, że w macicy rozwija się dziecko. Zaleca się, aby suplementy stosować do momentu zakończenia karmienia piersią.
Dawka kwasu foliowego to 0,4 mg dziennie. Większe ilości powinny przyjmować kobiety, które znajdują się w grupie ryzyka urodzenia dziecka z wadą. O takiej konieczności zawsze decyduje lekarz po zapoznaniu się z historią medyczną ciężarnej i wykonaniu podstawowych badań.
W jakich produktach obecny jest kwas foliowy?
Poza przyjmowaniem suplementów diety ważne jest także włączenie do jadłospisu produktów, które są bogatym źródłem kwasu foliowego. Dużą ilość tej substancji zawierają: kapusta, sałata, szpinak, jarmuż, brukselka, kalafior, awokado, pomidory, szparagi, soczewica, soja, orzechy, banany, pomarańcze, jaja, buraki, fasola, groch.
Napisz komentarz
Komentarze