Czym jest i jak działa aeropress?
Aeropress to urządzenie służące do parzenia kawy, które wykorzystuje metodę ekstrakcji pod ciśnieniem, pozwalając uzyskać intensywny smak i wyrazisty aromat napoju. Proces działania aeropressa polega na umieszczeniu kawy i wody w cylindrycznym pojemniku, a następnie na stworzeniu pod ciśnieniem powietrza, które przepuszcza się przez mieszankę. Powoduje ono wyciśnięcie kawy przez filtr, oddzielając płyn od fusów. Dzięki temu procesowi, napój jest szybko i równomiernie ekstrahowany, umożliwiając uzyskanie pełnego smaku w zaledwie kilkadziesiąt sekund.
Jak zaparzyć kawę w aeropressie?
Jak używać aeropressa? Procedurę parzenia kawy rozpoczynamy od przygotowania świeżo zmielonych ziaren, w ilości około 14-17 gramów. Następnie montujemy filtr w aeropressie i umieszczamy go na szklance. Pozwalamy gorącej wodzie ochłodzić się do 90-96°C, a następnie zwilżamy filtr i wlewamy kawę. Po dokładnym zamieszaniu, pozostawiamy mieszankę na zaparzenie przez 1-2 minuty. Na końcu, wciskamy kawę w dół za pomocą tłoka, oddzielając napar od fusów.
Możliwości zaparzenia kawy w aeropressie
Parzenie kawy z aeropressem pozwala na eksperymentowanie ze swoim gustem i preferencjami kulinarnymi, umożliwiając kreowanie różnorodnych wersji smakowych oraz aromatycznych. Metoda standardowa wykorzystuje około 14-17g kawy i parzy przez 1-2 minuty. Metoda odwróconego Aeropressa zaś polega na odwróceniu urządzenia i dłuższym czasie parzenia. Cold Brew w Aeropressie to natomiast alternatywna opcja, gdzie kawę parzy się na zimno. Możesz również spróbować metody przechylenia lub podwójnego parzenia, modyfikując ilość kawy, temperaturę wody, a także czas parzenia.
Napisz komentarz
Komentarze