Brali w nim udział uczniowie klas IV-VII. Każdą klasę reprezentowało dwóch uczniów. Celem konkursu była promocja zdrowego, naturalnego odżywiania przy zachowaniu troski o smak i walory estetyczne przygotowanych potraw, rozwijanie zainteresowań i zdolności kulinarnych, prezentacja potraw.
Uczestnicy konkursu musieli przygotować do degustacji przekąskę na zimno i przedstawić ją do prezentacji konkursowej. Ponadto uczniowie mieli do dyspozycji kosz produktów spożywczych, z którego mogli korzystać w każdej chwili do wyczerpania zapasów, zgodnie z własną inwencją.
Czas przewidziany na wykonanie zadania przez klasy wynosił 25 minut. Każda klasa musiała przygotować półmisek konkursowy wystawienniczy oraz półmisek do degustacji dla jury . Przed oceną przekąsek konkursowych każda klasa dokonała charakterystyki przed Jury wykonanego zadania, przedstawiła: nazwę przekąsek, składniki i inne elementy charakteryzujące potrawę. Po tym etapie nastąpiła ocena przekąsek konkursowych przez Jury.
Oceny potraw dokonało Jury Konkursowe powołane przez organizatorów. Przy ocenie brany był pod uwagę: smak, estetyka, łatwość przyrządzenia, fantazja i wrażenia ogólne.
Jury Konkursowe w składzie:
p. Izabela Śliwińska – dyrektor szkoły
p. Bogusława Szwarbuła – intendent szkolny
p. Anna Gronostaj – Kucharka szkolna
p. Izabela Jakuszenkow – nauczyciel wychowania fizycznego
Po przeliczeniu punktacji Jury ogłosiło następujące wyniki:
I miejsce – Zuzanna Świerczyńska i Dawid Bastrzyk z kl. V b (sałatka z łososiem wędzonym)
II miejsce – Nikola Snopek i Alan Żak z kl. V c ( brzoskwinie nadziewane tuńczykiem)
III miejsce – Oliwia Matysiak i Filip Siciarz ( smoothie owocowe – witaminowa bomba)
Napisz komentarz
Komentarze