Jaja kurze klasyfikowane są według jakości w następujący sposób:
klasa A (inaczej świeże) – jaja przeznaczone do sprzedaży konsumentom
klasa B– jaja wyłącznie dla przemysłu spożywczego i niespożywczego
Jaja klasy A klasyfikuje się według poniższych klas wagowych:
XL ‐bardzo duże: masa ≥73 g;
L ‐duże: 73 g > masa ≥63 g;
M ‐średnie: 63 g > masa ≥53 g;
S ‐małe: masa <53 g.
Określono również klasyfikację według sposobu utrzymania kur nieśnych (sposobu chowu):
0 ‐chów ekologiczny
1 ‐chów z wolnym wybiegiem
2 ‐chów ściółkowy
3 ‐chów klatkowy
Opakowania zawierające jaja klasy A posiadają na zewnętrznej powierzchni następujące dobrze widoczne i czytelne oznaczenia: „klasa” A lub „świeże”.
Na opakowaniu powinny znajdować się:
· kod zakładu pakowania,
· klasa jakości ‐opakowania są oznaczone za pomocą słów „klasa A” lub litery „A” występujących albo samodzielnie, albo w powiązaniu ze słowem „świeże”,
· klasa wagowa,
· data minimalnej trwałości,
Jaja są klasyfikowane, znakowane i pakowane w ciągu dziesięciu dni od dnia, w którym zostały zniesione. Datę minimalnej trwałości, ustala się na nie więcej niż 28 dni od dnia zniesienia.
Nasze wątpliwości powinno wzbudzić oferowanie do sprzedaży jaj w dniu np. 26.03.2011 z podaną datą trwałości „23.04.2011”. Oznaczałoby to, że jajka zostały zniesione, zaklasyfikowane, oznaczone, zapakowane i dostarczone do sklepu w dniu 26.03.2011, co jest fizycznie niemożliwe.
· informacja zalecająca konsumentom przechowywanie jaj po zakupie w warunkach chłodniczych,
· metoda chowu kur wyrażona słownie. Jaja znakowane są kodem producenta (o wysokości przynajmniej 2mm), w skład którego wchodzą:
numer oznaczenia sposobu utrzymania kur nieśnych, kod państwa członkowskiego, weterynaryjny numer identyfikacyjny
W przypadku, gdy z przyczyn technicznych nie jest możliwe oznakowanie jaj brudnych, oznakowanie kodem producenta nie jest obowiązkowe. Na zewnętrznej lub wewnętrznej powierzchni opakowania powinno znajdować się objaśnienie znaczenia kodu producenta (tj. kodu umieszczonego na skorupie jaja).
Jaj nie powinno się myć ani czyścić, ponieważ czynności te mogą prowadzić do uszkodzenia skorupki jaja, która jest skuteczną barierą uniemożliwiającą przedostawanie się bakterii i posiada szereg właściwości chroniących jajo przed drobnoustrojami.
Informacje podawane przy sprzedaży jaj luzem
W przypadku sprzedaży jaj luzemw sposób łatwo widoczny i czytelny dla konsumenta podaje się następujące informacje:
· klasa jakości
· klasy wagowe
· oznaczenie metody chowu
· objaśnienie znaczenia kodu producenta;
· data minimalnej trwałości.
Napisz komentarz
Komentarze