Detoks jak zacząć?
'
Przede wszystkim „detoks”, to nie jest głodówka. Stosowanie diet bardzo niskoenergetycznych albo jednostronnych i monotonnych, np. warzywnych, warzywno-owocowych, niesie za sobą pewne zagrożenia. Zbyt mała ilość kalorii w diecie i niezbędnych składników mineralnych i witamin prowadzi do niedożywienia i zaburzeń w pracy różnych narządów-przestrzega dietetyk Naturhouse.
Przede wszystkim aby oczyścić swój organizm od środka, nie można zapomnieć o wypijaniu minimum 1,5 l wody w ciągu dnia. Możemy pić zieloną herbatę czy napary ziołowe z pokrzywy czy mniszka lekarskiego, żeby ten proces przyspieszyć.
Należy także postarać się ograniczyć lub całkowicie wyeliminować papierosy, alkohol, duże ilości kawy i spożywania żywności przetworzonej i fast food. Jak sama specjalistka Joanna Jankowska twierdzi- najlepszy „detoks” to zbilansowana i racjonalna dieta - oparta na sezonowych warzywach i owocach, urozmaicona i dostosowana indywidualnie do potrzeb.
„Detoks” – po jakie składniki sięgnąć?
Oczyszczanie organizmu nie musi być skomplikowanym procesem, warto zacząć od wprowadzenia do naszego jadłospisu polecanych przez dietetyka produktów, tj.
Jabłka – tanie, pyszne, a przy tym to prawdziwa skarbnica zdrowia. Mają mało kalorii i wspomagają pracę układu trawiennego. Są lekkostrawne, zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Warto jeść je ze skórką.
Kapusta – neutralizuje szkodliwe substancje, a dodatkowo działa moczopędnie i oczyszczająco. Kapusta kiszona ma sporą zawartość witaminy C, co świetnie chroni przed jesiennymi infekcjami.
Buraki – to niepozorne warzywo kryje pod skórką prawdziwą bombę witaminową: witaminy z grupy B, A i C, zawiera również całą gamę składników mineralnych. Doskonale oczyszcza organizm, wspomaga pracę wątroby i jelit, a dzięki barwinkowi działa przeciwzapalnie. Nie może go zabraknąć podczas jesiennego detoksu.
Ponadto specjaliści zalecają, aby w naszym co dziennym menu nie zabrakło innych sezonowych warzyw, które są łatwo dostępne na lokalnym rynku tj. jarmuż, cukinia czy bakłażan. Są one lekkostrawne, niskokaloryczne, a dzięki mocy witamin mogą działać odmładzająco na skórę.
Poniżej przedstawiamy jedną z propozycji detoksykującego koktajlu.
Z pomocą dietetyka
Jeśli zależy Ci na zdrowej i zbilansowanej diecie, a także pragniesz oczyścić swój organizm i zrzucić zbędne kilogramy warto rozważyć pomoc specjalisty. Dietetyk zadba o to, żeby codzienny jadłospis miał optymalną wartość energetyczną i pokrywał zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.
Po jesienną, lekką dietę oczyszczającą udaj się do dietetyka Naturhouse w C.H. Tomax, który opracuje indywidualny plan żywieniowy i wesprze Cię w osiągnięciu szczupłej sylwetki jesienią. Spadek kilogramów wpłynie pozytywnie na Twoje samopoczucie, wygląd i stan zdrowia. Urozmaicony jadłospis i moc nowych połączeń smakowych zaproponowanych przez dietetyka Naturhouse zaskoczą Cię tym, że dieta jesienią może być łatwa, smaczna i przyjemna!
Propozycja dietetyka Naturhouse na oczyszczający koktajl pietruszkowy. Po więcej zaskakujących przepisów niezbędnych podczas jesiennego detoksu, udaj się do Centrum Dietetycznego Naturhouse w C.H.TOMAX.
Napój pietruszkowy
Składniki:
· 1 cytryna
· 2 jabłka
· pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umyć. Cytrynę i jabłka obrać. Przepuścić przez sokowirówkę lub zblendować. W razie potrzeby dodać wodę.
Umów się na wizytę już dziś!
https://rezerwacje.naturhouse-polska.pl/index.php/?lokalizacja=tomaszow.pow
Centrum Dietetyczne Naturhouse Tomax
Tel: 44 744 16 06
Napisz komentarz
Komentarze