- Kuchnia chińska jest jak klocki LEGO. Jest dosyć swobodna jeżeli chodzi o kompozycje, natomiast są trzy składniki, które są bardzo często używane: imbir, czosnek i por. Bardzo często różne sosy są tworzone na ich bazie – mówi newsrm.tv Yajia Lin-Iwanejko, właścicielka restauracji Pańska 85.
Imbir, czosnek i por występują prawie we wszystkich potrawach.W przypadku potraw rybnych dodaje się więcej imbiru a gdy przygotowuje się wołowinę to więcej jest pora. W kuchni chińskiej często używane jest też chili, pieprz syczuański, kumin, anyż, cynamon. Nie może też zabraknąć jednego z najbardziej znanych składników jakim jest sos sojowy.
- Kuchnia chińska jest dosyć swobodna. Kiedyś ludzie mnie często pytali: ile gramów, jaka temperatura, ile czasu, a w kuchni chińskiej nie ma takich przepisów. Nie mówię pięć gramów tego, dziesięć gramów tego. Nie ma takich ścisłych przepisów, za to są one bardzo spontaniczne. Gotuje się bardzo szybko, dlatego w Chinach używa się woka – wyjaśnia Yajia Lin-Iwanejko.
Wok daje wyższą temperaturę niż tradycyjne płaskie patelnie. Jedno danie smaży się zazwyczaj w 3 minuty. W kuchni chińskiej kucharze nie mają także tylu narzędzi. Zazwyczaj wystarcza im jeden tasak, który używany jest praktycznie do wszystkiego. Jest on bardzo ciężki i ostry, więc może kroić bardzo cienkie paseczki i w plastry.
Napisz komentarz
Komentarze