Muffinki marchewkowe bez glutenu
Nietolerancja glutenu nie musi ograniczać Cię przed wspólnym spędzaniem sylwestra. A może ktoś z Twoich gości jest na takiej diecie? Możesz w szybki sposób przygotować mu słodką przekąskę w postaci bezglutenowych babeczek marchewkowych. Całe zadanie ułatwi użycie gotowej mieszanki na bezglutenowy biszkopt.
Z pozostałych suchych składników przydadzą Ci się cukier puder, wiórki kokosowe (jeśli chcesz dodać nieco kokosowego aromatu) oraz gorzka czekolada. Z kolei z tych mokrych przygotuj napój roślinny, olej, startą marchewkę i jajka. Wymieszaj wszystko, wyłóż do papilotów i piecz przez 20 min w 180°C.
Bezglutenowe minipizze
Idealną przekąską na ciepło są minipizzerki. Wystarczy przygotować gotową mieszankę bezglutenową na pizzę i wyrobić z niej ciasto z dodatkiem ciepłej wody i oliwy. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę i piecz przez 5 min w 250°C. Następnie możesz je wyjąć i udekorować dowolnymi dodatkami (warzywami, serem, mięsem). Na koniec piecz przez 10-12 min.
Wilgotne brownie bez dodatku glutenu
Bezglutenowe brownie możesz przygotować z mieszanki trzech różnych mąk – gryczanej, ryżowej i kokosowej. Poza tym potrzebne będą jeszcze gorzka czekolada, purée z ciecierzycy, jajka, proszek do pieczenia, olej i roztopione masło. Na sam początek rozpuść masło z gorzką czekoladą, a następnie połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przełóż do formy do pieczenia wyłożonej papierem i piecz w temperaturze 180°C na termoobiegu przez 50 min. Ciasto będzie gotowe, jeśli patyczek po nakłuciu okaże się suchy.
Mini kanapki z bezglutenowych bułeczek
Wytrawną przekąską, którą możesz przygotować na zimno, są kanapki z bezglutenowych bułeczek. Aby usprawnić ich przygotowanie, użyj gotowej mieszanki na bułeczki śniadaniowe. Dodaj do niej oliwę lub olej i ciepłą wodę. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze części (kuleczki) i piecz przez ok. 30 min w 230°C. Gotowe bułeczki możesz wypełnić dowolnym bezglutenowym dodatkiem (np. hummusem i warzywami).
Bezglutenowe babeczki z owocami
Ostatnią propozycją są bezglutenowe babeczki z malinami. Do ich przygotowania użyj mąki ryżowej i gryczanej, proszku do pieczenia, cukru, jajek, gorzkiej czekolady, malin, masła i mleka. Najpierw połącz składniki mokre i suche, a następnie zmieszaj je ze sobą. Do wnętrza babeczki dodaj świeże maliny. Piecz przez 25 min w 180°C.
Oto kilka pomysłów na bezglutenowe przekąski na sylwestra. Dzięki temu nie będziesz głodować na imprezie lub zrobisz przyjemność swoim gościom.
Napisz komentarz
Komentarze