Objawy przeziębienia i zapobieganie możliwości powikłań pochorobowych
Najczęstszymi objawami przeziębienia i grypy jest gorączka, nieco później pojawia się kaszel, katar i ogólne złe samopoczucie. Często można doświadczyć osłabienia, bóli mięśni, a także senności, która w przypadku przeziębienia może mieć zbawienne działanie.
Ze względu na obecność w powietrzu mikrobów chorobotwórczych, uniknięcie przeziębienia po kontakcie z osobą chorą jest praktycznie niemożliwe. Warto odpowiednio wcześniej podnieść odporność organizmu, by choroba zbytnio nas nie osłabiła, a co więcej, by zbyt szybko nie nastąpił jej powrót. Prowadzenie zdrowego stylu życia, codzienne ćwiczenia, stosowanie urozmaiconej diety bogatej w witaminy i minerały oraz unikanie potencjalnych źródeł zakażeń pozwoli nam zwiększyć odporność organizmu. Gdy pomimo wszystkich środków zapobiegawczych jednak dojdzie do zachorowania, wcześniejsze działanie ułatwi walkę z chorobą i szybki powrót do zdrowia.
Jak podnieść odporność organizmu?
Większość chorych w trakcie przebiegu przeziębienia nie ma apetytu. Gdy tylko chory poczuje się lepiej, warto zadbać o dietę składającą się z dużej ilości białka, witamin, składników mineralnych, naturalnych antybiotyków (cebula i czosnek) oraz probiotyków. Dużą rolę w prawidłowej rekonwalescencji odgrywa również odpoczynek, spacer i prawidłowy sen, który regeneruje siły.
Białko
Białko jest jednym z głównych składników odżywczych ułatwiających powrót do zdrowia. Spożywanie nabiału, mięsa, ryb oraz orzechów i nasion pozwoli na szybką regenerację organizmu i dostarczenie mu niezbędnego budulca.
Witaminy
Witaminy mają właściwości przeciwzapalne, wspomagające i pobudzające układ odpornościowy do działania. Najwięcej witamin znajdziemy w świeżych owocach, warzywach, ziarnach, olejach oraz w mięsie i nabiale.
Makro- i mikroelementy
Żelazo, miedź, cynk i selen to składniki odżywcze zapewniające prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Niektóre z nich chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zapewniają ochronę skóry, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, moczowego, oddechowego i krwionośnego. Często ułatwiają one produkcję ciał odpornościowych i chronią przed infekcjami.
Źródłem cennych mikro- i makroelementów są m.in.:
- owoce morza,
- mięso,
- nabiał,
- drożdże,
- rośliny strączkowe,
- warzywa (cebula, czosnek),
- owoce,
- ziarna zbóż.
Olej CBD
Do codziennej diety warto włączyć olej CBD pochodzący ze sprawdzonego źródła. Ten organiczny związek należy do grupy kannabinoidów, które aktywują receptory CB1 i CB2, TRPV oraz GPR55 w organizmie wpływające na układ endokannabinoidowy. Olejek CBC korzystnie wpływa na odporność organizmu, ma działanie antyzapalne i przeciwbakteryjne. Dowiedz się więcej o oleju CBD, jego stosowaniu oraz właściwościach i wykorzystaj moc tego coraz popularniejszego składnika w ochronie organizmu przed infekcjami.
Cenne probiotyki
Probiotyki to jedne z zalecanych składników odżywczych ułatwiających szybką odbudowę flory bakteryjnej, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za skłonność organizmu do zapadania na przeziębienia. Probiotyki są obecne w kiszonkach, sfermentowanych produktach mlecznych, zakwasach buraczanym i drożdżowym oraz we wszystkich produktach spożywczych dotkniętych procesem fermentacji.
Inne produkty wspierające odporność organizmu
Oprócz wymienionych składników odżywczych warto sięgać także po artykuły zawierające kwasy omega 3 (m.in. ryby), cebulę i czosnek jako naturalne antybiotyki, rozgrzewający imbir, miód, aloes oraz propolis. Wszystkie te produkty przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają one działanie układu odpornościowego, który chroni przed przeziębieniami i stanami grypowymi.
Napisz komentarz
Komentarze