Kawa ziarnista ma wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale również zdrowie. Odpowiedzialne za to są zawarte w ziarnach kawy substancje. Dzięki przeprowadzonym dotychczas badaniom wiadomo, że kawa:
- ma właściwości antyoksydacyjne – zawiera w składzie cząstki odpowiedzialne za neutralizowanie wolnych rodników,
- obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 – w rezultacie osoby spożywające kawę regularnie są w mniejszym stopniu narażone na rozwój tej choroby,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych – wymienić wystarczy chorobę Parkinsona.
Chociaż kawa ziarnista do ekspresu może pomóc w zachowaniu dobrego zdrowia, to w jej spożywaniu zalecany jest umiar. Kawa w dużych ilościach (powyżej 8 filiżanek dziennie) ma niepożądany wpływ na kości. Warto zatem pozostać przy spożyciu jednej do trzech filiżanek kawy dziennie.
Co sprawia, że kawa ziarnista jest wyborem dla smakoszy?
Są co najmniej dwa powody, dla których warto, aby w Twojej kuchni znalazła się kawa ziarnista.
Po pierwsze, smak. Kawa ziarnista do ekspresu jest bardziej aromatyczna niż kawa mielona. Mielenie sprawia, że ziarna szybciej tracą swoje właściwości smakowe – wystarczy zaledwie kilka minut. Co więcej, nawet najbardziej wymyślne sposoby pakowania kawy nie są w stanie całkowicie zatrzymać tego procesu. Kawa jest też higroskopijna – wchłania przez to zapach otoczenia. To również przemawia za wyborem kawy ziarnistej.
Po drugie, kawa ziarnista nadaje się nie tylko do ekspresu. Ponieważ można ją zmielić na dowolną grubość (w tym celu najlepiej użyć młynka żarnowego), napar można przygotować, używając również innych metod – wymienić wystarczy french press, mokka pot czy dripper. Rezultat? Eksperymentując, możesz odkryć nowe smaki. Być może kawa ziarnista okaże się wstępem do kawowej pasji?
Sprawdź nasze wskazówki dotyczące wyboru kawy ziarnistej do ekspresu!
Kawa ziarnista znajduje się w ofercie wielu producentów. Przykładowo w sklepie internetowym bee.pl dostępne są m.in. Segafredo kawa ziarnista czy Lavazza – również w wersji ziarnistej. Wybierając kawę, uwagę należy jednak zwrócić nie tylko na jej producenta, ale również na jej rodzaj – do wyboru jest arabika, robusta oraz mieszanki tych dwóch odmian.
Smak naparu – poza wymienionymi już czynnikami – zależy też od miejsca uprawy kawy. Przykładowo ziarna pochodzące z Brazylii wyróżniają się posmakiem orzechowo-czekoladowym. Preferujesz nuty owocowe? Dobrym wyborem może okazać się kawa ziarnista do ekspresu pochodząca z upraw prowadzonych na obszarze Afryki.
Napisz komentarz
Komentarze