Pierwszy etap został rozegrany w szkołach, biorących udział, a więc w Czerniewicach, Ujeździe i Lubochni. Do finału zakwalifikowały się dwuosobowe zespoły z każdej z tych szkół.
Gościem specjalnym finału był Damian Marchlewicz – zwycięzca czwartej edycji Hell's Kitchen i szef kuchni Restauracji „Komediowa” w Łodzi. Przygotował potrawę, którą następnie uczestniczki miały przyrządzić.
Była to pierś kaczki z dodatkami markowanymi „Doliną Pilicy” czyli miodem lipowym, chlebem ziemniaczanym lubocheńskim, masłem i owocami derenia.
Gwiazda kulinarna w czasie gotowania opowiadała krok po kroku, jak powinno danie być wykonane, jak powinno wyglądać i smakować.
Przygotowane potrawy oceniała komisja konkursowa w składzie: Damian Marchlewicz – przewodniczący i członkowie: Elżbieta Heleniak, Katarzyna Tuchowska i Maciej Ozer.
Komisja po 10 minutowych naradach, doszła do wniosku, że każda reprezentacja szkoły, poradziła sobie rewelacyjnie, jeśli chodzi o przygotowanie mięsa kaczki, a jest to naprawdę nie lada wyzwanie
Niuanse, dotyczące sosu z derenia, użycia masła z Doliny Pilicy, One przeważyły nad tym, kto zajął pierwsze i drugie, trzecie miejsce.
Pierwsze miejsce zajęła Szkoła Podstawowa w Czerniewicach, drugie miejsce Szkoła Podstawowa w Lubochni i trzecie miejsce Szkoła Podstawowa w Ujeździe.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy. Mamy nadzieję, że w przyszłości wezmą udział w jeszcze bardziej profesjonalnych konkursach.
Oprócz smaku komisja brała pod uwagę higienę pracy, czystość zostawienia stanowiska, zorganizowanie stanowiska, to jak potrawa wyglądała. Czy ona przypominała pierwotną wersję, , czy była zmieniana, czy wszystkie składniki zostały użyte
- Mam nadzieję, że konkurs Lubocheńskie smaki będzie miał jeszcze kolejną swoją edycję i powtórzy się i jeżeli przyszli uczestnicy ze szkół podstawowych w tej gminie będą chciały brać udział, to po prostu chciałbym, żeby się nie bali. To, co my zrobiliśmy dzisiaj, naprawdę nie było takie trudne. Mam nadzieję, że przyszłe pokolenie i teraz młodsze klasy, dzięki temu, że dziewczyny przywiozą nagrody ufundowane przez województwo łódzkie, będą miały możliwość pochwalenia się tym i zmotywowania do tego, żeby brać udział w konkursach. Bo naprawdę warto – powiedział Damian Marchlewicz o obradach jury i zachęcił uczestników do udziału w konkursach kulinarnych.
Napisz komentarz
Komentarze